https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.29 EUR
18.05 USD
0.24 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRINDE TOT MAI MULT TEREN. Ce spun datele MOVCA despre avantajele acestei afaceri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRINDE TOT MAI MULT TEREN. Ce spun datele MOVCA despre avantajele acestei afaceri

12 apr 2021

Sunt peste 150 și numărul lor continuă să crească. Este vorba despre întreprinderile care au ales agricultura ecologică, pornind de la avantajele oferite de piața UE și cererea consumatorilor locali.
 
În acest context, tot mai mulţi fermieri conştientizează oportunitățile agriculturii ecologice la capitolul profit, competitivitate şi durabilitate. La această concluzie au ajuns autorii unui buletin despre acest tip de agricultură, elaborat de Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).
 
Avantajele agriculturii ecologice, descrise în buletin, vizează reducerea dependenței de inputurile industriale, creșterea competitivităţii economice, sporirea capacităţii de adaptare la încălzirea globală, lansarea de noi servicii, îmbunătăţirea situaţiei ecologice şi sociale etc.
 
Datorită condițiilor naturale bune de producere, cheltuielilor relativ mici, dar și apropierii de UE – cea mai importantă piață de desfacere, gama de culturi din acest sector este diversă, iar afacerile sunt profitabile și susţinute prin subvenţii la nivel naţional şi al UE.
 
Numărul total al întreprinderilor, ce practică acest tip de agricultură, este în prezent de peste 150, dintre care în producerea ecologică sunt antrenate nemijlocit 138 de unităţi.
 
În acelaşi timp, cererea de produse ecologice atestă o tendință sigură de creştere pentru următorii ani, iar prețurile sunt mai avantajoase decât pentru cele obţinute în agricultura convențională.
 
Pe fundalul creşterii cererii pentru alimentele ecologice, tot mai multe magazine autohtone au început să amenajeze rafturi destinate exclusiv acestor produse, iar mulţi producători autohtoni s-au reorientat spre astfel categoria respective de marfă. Producătorii ecologici își comercializează produsele şi prin intermediul unor platforme de vânzări online sau al unor târguri şi iarmaroace.
 
Pentru a practica acest tip de agricultură, fermierii trebuie să adopte tehnologiile specifice prevăzute de normele naţionale în această materie, precum şi de cele europene, pentru ca marfa obținută să fie competitivă pe piața externă.
 
În R.Moldova, producerea ecologică este concentrată în mare parte pe culturile anuale cerealiere, dar şi pe cultivarea nucilor, fructelor uscate, semințelor şi uleiului de floarea-soarelui, a leguminoaselor, precum soia, mazărea, pe producerea vinului ecologic.
 
Buletinul conţine 11 capitole axate pe controale și certificare, structura producerii, comerţul cu bunuri şi servicii ecologice, subvenţii, selectarea soiurilor, ştiinţă şi cercetare, sustenabilitate etc.  
 
Pentru a descărca buletinul accesați link-ul:
Buletin_AE_ROM_2020Descarcă
Buletin_AE_ENG_2020Descarcă
 
 
CARNE DE IEPURE DE LA BRĂVICENI, UN PRODUS BIO ȘI SĂNĂTOS! Recomandată chiar și de Federația Națională a Fermierilor
27 jul 2021
VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina
27 jul 2021
IGOR COPACINSCHI: „Piața din UE impune reguli stricte. BAYER vine cu trei produse fitosanitare omologate inclusiv în R. Moldova”
27 jul 2021
UNGHIURILE PROFITULUI LA PIERSICUL PLAT: De două ori mai scumpe decât cele obișnuite și considerate o cultură de nișă
26 jul 2021

AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRINDE TOT MAI MULT TEREN. Ce spun datele MOVCA despre avantajele acestei afaceri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRINDE TOT MAI MULT TEREN

Ce spun datele MOVCA despre avantajele acestei afaceri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRINDE TOT MAI MULT TEREN. Ce spun datele MOVCA despre avantajele acestei afaceri

loading ...