CUM SĂ CREȘTI VIȚA DE VIE DUPĂ CONCEPTUL BIODINAMICII ȘI CE GUST ARE VINUL OBȚINUT. Teoria este aplicată și în Moldova

29 aug 2020
 
Pentru mulți vinificatori ar părea straniu să crești vița de vie după conceptul biodinamicii, tehnologie care include universul. Totuși, această practică este aplicată încă din anul 1920, de către un filosof austriac pe nume Rudolph Steiner, care a creat această perspectivă holistică și homeopată în privința agriculturii.
 

În principiu, ideea filosofului urmărește ca fiecare organism să contribuie cu ceva în “cercul vieții”. Plantația trebuie sa fie facută astfel încât sa încurajeze biodiversitatea, sa fie auto-durabilă, sustenabilă și să reziste la mono-cultură.
 
Mai mult, filosoful a făcut preparate de îngrijire a culturilor din gunoi de vacă, cuarț și șapte plante medicinale: trei dintre ele sunt folosite ca spray-uri, iar celelalte sunt aplicate viței de vie ca și compost solid. Preparatele de tip spray sunt amestecate cu apă și trecute printr-un proces de “turbionare”, unde lichidul este agitat energic într-o direcție și în cealaltă timp de aproximativ o oră înainte de a fi utilizate. Aceasta este biodinamizarea. Spray-ul astfel obținut, odată aplicat pe plantă, are rolul de a crește fotosinteza la nivelul frunzei prin concentrarea luminii soarelui asupra acesteia.
Așadar, pentru ca o podgorie să fie considerată biodinamică, viticultorul trebuie să urmeze criteriile ecologice și filosofiile expuse de către Rudolph Steiner.
 
Acest concept este cel mai vechi aplicat impotriva utilizării chimicalelor în agricultură. Aparent, nu este nimic nou în spatele teoriei biodinamicii – omenirea a privit spre cer, spre pământ și spre întreaga natură pentru îndrumare încă din vremea vechilor greci și egipteni și până la “Almanahul fermierului” cel american, care reprezinta biblia agriculturii tradiționale americane.

 
Biodinamica este ceva ce se întâmplă în principal în podgorie, înainte chiar de crearea propriu-zisă a vinului. Sarcini obișnuite precum plantarea, tăierea, recoltarea sunt făcute conform unui calendar biodinamic special, conceput de preoteasa biodinamicii Maria Thun, care a împărțit zilele calendaristice în patru mari categorii: Zilele rădăcinilor, fructelor, florilor și cele ale frunzelor. Fiecare zi a calendarului biodinamic coincide cu unul dintre cele patru elemente clasice ale Pământului , Focului, Aerului și Apei.
 
Astfel, “Zilele Rădăcinilor” sunt ideale pentru curățarea viei, prin tăierea tuturor ramurilor uscate.
“Zilele frunzelor” - ideale pentru udarea plantelorz Nu ați dori niciodată, spre exemplu, să recoltați strugurii într-una din zilele frunzelor, care sunt corelate cu elementul apă, astfel că veți sfârși prin a culege struguri stricați.
“Zilele florilor”, anume aici ar fi bine ca în aceste zile să lăsați podgoria în pace.
“Zilele fructelor”- cele mai bune pentru recoltarea strugurilor.
 
Pe langă respectarea acestui calendar biodinamic, nu sunt admise substanțe chimice sau aditivi “fabricați”. În schimb, viticultorii utilizează preparate speciale de compost amestecat cu ingrediente naturale pentru a-și susține și ingriji podgoriile, conform ideilor si preparatelor expuse de Steiner.
 
În Republica Moldova acest concept este aplicat de fondatorul mărcii “ Pelicanul Negru” și directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin. El a povestit pentru AGROMEDIA cum de fapt are loc acest proces.
 
“Prin anii ’97, când am decis să plantăm vița de vie în raionul Ștefan Vodă, ne tot gândeam cum să valorificăm podgoriile și să le aducem la un alt nivel, nu după metodele clasice. Metoda biodinamicii este mai mult bazată pe observații, chiar și frunzele la vârf diferă enorm cu frunzele de la poalele butucului. Urmărim fiecare evoluție de la zi o la alta, intervenim cu tehnicile permise, până ajungem să transformăm fiecare bobiță aromată într-un vin select. Printre rândurile viței de vie găsiți o diversitate de plante medicinale și aromatice, spații necultivate pentu adăpostirea viețuitoarelor, păsări uimitoare și o priveliște de nedescris. Natura își intră în drepturi, prin aplicarea acestei teorii”, a menționat Gheorghe Arpentin.
 
 
loading ...