Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.
În perioda de producţie, la fermă este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru dezvoltarea spaţiului rural.
În țara noastră, abia în ultimii ani au început să fie căutate și întrebuințate produsele certificate ECO sau BIO. Avem și agricultori care au decis că vor să facă agricultură care să fie și prietenoasă mediului.
Nadejda Gori cultivă legume ecologice de 20 de ani. A pornit din dorința de a pune pe masă mâncare sănătoasă, apoi și-a zis că poate să dezvolte și o mică afacere de familie.
Ne-am pus întrebarea ce mâncăm și de unde mâncăm. De aici am pornit. Creștem toate culturile tradiționale: tomate, ardei, salată, spanac. Dar avem și din cele mai puțin cunoscute: tomatillo, momordica. Tomatillo este din familia tomatelor, încrucișat cu phisalis, este foarte gustoasă în salate și sosuri. Momordica poate fi utilizată în supă sau pentru decor, este bună pentru sănătate.
Drumul până la obținerea certificatului de conformitate ecologică a fost lung și cu foarte multe provocări, dar cu ambiție și perseverență a reușit să-l obțină.
Avem certificatul „obrazul nostru”. Anul trecut, am aderat la primul grup de certificare ecologică din Moldova „Ecocert”. Suntem în anul doi de conversie. Avem certificat pentru anul 1 de conversie. Toate lucrările, sol, semințe sunt transparente, sperăm să obținem și anul acesta certificatul. La anul, vom veni cu certificatul ecologic care organismul de certificare îl eliberează.
În primul rând, lucrul trebuie făcut cu mult suflet, răbdare și nu putem aștepta bani mari în câteva zeci de ani. Este de durată învățarea de a face agricultura ecologică. An de an înveți câte ceva, zici că mergi la certificare, apoi descoperi că nu cunoști ceva, apoi încă ceva. Învățând mult, obții actul de certificare ecologică. Asta nu înseamnă că se obține într-un an. Dacă ai luat terenul pe care au fost aplicate chimicale, dacă apa nu corespunde normelor, dacă nu știi de unde să ei semințe, dacă nu știi regulamentul, nu poți obține certificatul de conformitate ecologică. Trebuie să ai răbdare și să înveți, ca la universitate, măcar 7 ani.
Pe câmpul familiei Gori, toate lucrările sunt efectuate manual, ca pe vremuri. Doar afânarea solului se face cu tehnica agricolă. Fermierii nu utilizează nici pesticide sau insecticide.
Agricultura Ecologică este un management de a produce legume, dar având grijă de sol, apă, aer, biodiversitate, tot ce ne înconjoară. Avem doi oameni fideli, la sezon care înțeleg munca noastră și ei ne ajută. Noi ne împărțim cu toți, și cu dăunătorii, nu luptăm cu ei, noi conviețuim împreună cu ei, doar în cazuri excepționale, sunt insecticide ecologice care doar alungă dăunătorii, nu îi omoară.
Întrebată dacă reușește în acest mod să obțină roadă astfel încât să aibă și un profit, Nadejda a răspuns:
Este o întrebare bună. Dacă vrei să obții roadă de 70kg la tufa de roșii și considerați că e normal să fie stimulată chimic creșterea ... noi ne mulțumim cu ceea ce avem, prin fertilizarea solului cu îngrășăminte verzi, cu rotația culturilor se poate de obținut roadă care ne satisface. Noi facem asta din 2002, ne place, suntem mulțumiți. Nu facem doar munca de creștere a legumelor, dar mai și educăm consumatorul. Iar în ultimul timp, oamenii noștri tot mai mult își pun întrebarea ce mănâncă? cu ce își hrănesc copiii? și asta ne bucură. Aștept ca echipa entuziaștilor ce fac agricultură eco în Moldova să se mărească, avem nevoie mare! A menționat Nadejda Gori, pentru AGROMEDIA.
Igor Golban este primul producător de uleiuri presate la rece, ecologice obținute din culturile proprii. Bărbatul are în gestiune livezi de nuci, migdale și cătină albă, toate certificate ecologic. Potrivit lui, investițiile în agricultura ecologică sunt aproximativ cu 30% mai mari decât în cea tradițională.
A pornit totul dintr-un hobby, în 2011. Culturile care le aveam atunci nu erau atât de problematice, noi și așa le creșteam fără pesticide, doar că nu aveam certificate. Apoi am înregistrat produsele noastre ecologice. Este mai complicat fiindcă în Moldova îngrășămintele și pesticidele verzi sunt foarte puține, le aducem din România. E riscant, dacă nu le avem la timp, putem pierde plantația. Nici specialiști calificați nu prea sunt. Agricultura ecologică are niște rigori foarte stricte, chiar dure: noi ținem niște jurnale în care notăm absolut tot: semințe, prășituri, operațiuni de recoltare, în ce lăzi, multe, multe, multe. Organul de inspecție vine, verifică tot. De exemplu, tractorul dacă a efectuat lucrări în livezi tradiționale, trebuie dezinfectat înainte de a intra într-o livadă eco. Noi suntem mai norocoși că avem tehnica noastră.
Bărbatul povestește că nu „îndrăznește” să pună un preț mai mare pentru produsele ecologice, deși cheltuielile sunt mari, întrucât consumatorii din țara noastră nu sunt pregătiți încă pentru asta.
În prezent, în Moldova nu se prea pune accent pe produsele eco, din păcate. Noi avem clienții noștri care cumpără permanent. Noi vindem produsele cam la același preț ca și celelalte. Piața din țara noastră nu este gata să dea cu 35% mai scump pentru un produs certificat eco. Mai ales după iarna grea din acest an, cu scumpiri, nu putem să punem pe umerii cumpărătorilor prețuri mari.
În prezent, în Republica Moldova sunt puțini fermieri care fac agricultură ecologică certificată. Spre exemplu, din aproximativ 800 de producători de pomușoare, doar 7 agricultori produc pomușoare certificate ecologic, chiar dacă atât pe piața locală, cât și pe cea internațională pomușoarele certificate drept organice sunt bine cotate.