Soiurile autohtone de grâu oferă unele avantaje în raport cu cele de import

15 apr 2022
Un producător agricol din țara noastră cultivă de ani buni grâu de soiuri autohtone și spune că acestea oferă o serie de avantaje importante față de cele de import, cum ar fi rezistența la secetă și îngheț, dar și prețul de achiziție. Vorbim despre Nicanor Buzovoi, directorul SRL „Agrosfera BM” din Pârliţa, Ungheni, și președintele Asociației Producătorilor de Cereale.

Nicanor Buzovoi susține că și sub aspectul productivității, chiar dacă cedează puțin semințelor de import, soiurile autohtone pot oferi totuși un avantaj economic. Acesta depinde în general de efectuarea la timp a lucrărilor și de respectarea în totalitate a recomandărilor agro-tehnologice.

În condițiile în care toamna trecută nu au fost ploi și a fost semănat în sol uscat, cel puțin pe terenurile SRL „Agrosfera BM” grâul a răsărit deja primăvara, iar în prezent este la etapa de înfrățire. Din această cauză, recolta ar putea înregistra o scădere cu 10-20 la sută, dar depinde de mai mulți factori, inclusiv cultura premergătoare, calitatea solului, și ar putea fi compensată chiar și de condițiile agro-meteorologice.

„Soiurile autohtone fac față, sunt bune, iar prețul de achiziție a materialului semincer e mai convenabil. Folosesc nu doar semințe de grâu, ci și de porumb autohtone. Am avut și 7,5 tone la ha de grâu, iar la porumb anul trecut am recoltat 11 tone de grăunțe la hectar”, a menționat Nicanor Buzovoi.

La Pârlița, soiurile de gâu obținute de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” sunt cultivate încă din 1953, iar în acest sezon agricol au fost însămânțate peste 400 de hectare de teren.

ICCC „Selecţia” efectuează de cinci ani o analiză comparativă a soiurilor de grâu de origine autohtonă şi din regiunile învecinate, dar şi din statele europene. Aceasta a arătat că, în anii favorabili, unele soiuri de import au un potenţial înalt de producţie, iar în cei secetoşi, cum sunt deseori în ţara noastră, îşi pierd semnificativ productivitatea în raport cu cele autohtone, care oferă un grad mai înalt de stabilitate.

Pe loturile experimentale ale institutului, soiurile autohtone au depăşit nivelul de productivitate al celor din străinătate. De asemenea, ele sunt mai bine adaptate la condiţiile de mediu ale ţării noastre, în special, la schimbările climaterice, lucru confirmat în sezonul agricol din 2020, care a fost secetos, dar şi cel din 2021, cu exces de umiditate.

Pe parcursul celor aproape 80 de ani de existenţă, ICCC „Selecţia” a creat mai bine de 370 de soiuri şi hibrizi de diferite culturi – grâu şi orz de toamnă şi de primăvară, lucernă, floarea-soarelui, soie, fasole, mazăre, măzăriche, sfeclă de zahăr.
 
Pentru detalii, contactaţi:

Boris BOINCEAN,
directorul interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”

Tel.: 069889054
bboincean@gmail.com
loading ...