După ce aproape 10 ani au exportat cereale ecologice în mai multe țări din Europa, și-au dorit să aducă și pe rafturile din Moldova produse sănătoase. Astfel, acum 2 ani, au început să producă diferite tipuri de făină ECO. Este vorba despre grupul de companii Prograin Organic.
Agricultura ecologică este activitatea noastră de bază. Încercăm să integrăm fermierii, încercăm să aducem bunele practici pentru acest domeniu în Republica Moldova. Ne-am axat pe producerea făinii fiindcă am găsit posibilitate de realizare în acest domeniu. Dar, cu siguranță, acesta este abia începutul, mai sunt încă multe domenii cu posibilități.
Noi am exportat în țări precum: Bulgaria, Olanda, Franța, Italia, Germania, Israel, Statele Unite, Canada. Avem intenția să continuăm această cale, să lărgim gama produselor finite, susține Spartac Chilat, director general Prograin Organic, fondator și cenzor al Asociației MOVCA.
În prezent, producătorul este prezent pe piața din R. Moldova cu 16 produse ecologice.
Deși suntem încă la început, vrem să exportăm mai mult produs finit decât materie primă, considerăm că aceasta este unica cale de a menține valoarea adăugată acasă și de a crește sustenabilitatea proiectului nostru.
Consider că se poate de trăit bine, doar că urmează să învățăm să cooperăm, fiindcă acest lanț valoric necesită foarte multe investiții, care, la moment, încât nu sunt.
Guvernarea ne-a susținut și prin adoptarea rapidă a legii, și prin programe de finanțare. Noi am fi foarte bucuroși ca fermierii să rămână satisfăcuți și să continue această cale. Considerăm că acest ajutor, deși încă nu este ca în țările din Uniunea Europeană, se apropie pas cu pas de standardele internaționale, mai spune Spartac Chilat.
Prograin Organic este prima companie certificată din Republica Moldova, care a investit în lanțul valoric al cerealelor ecologice. Entitatea deține în orașul Florești un depozit inovativ, laborator propriu și o linie de procesare modernizată. Compania promovează următoarele culturi: grâu spelta, grâu comun, ovăz, floarea-soarelui, porumb, sorg, muștar, mazăre verde, mazăre galbenă, soia, secară, năut, linte, fasole, dovleac, lucernă, hrișcă.