"MOLDOVA FRUCT" GAZDA CELOR MAI INFLUENTE ASOCIAȚII DE FRUCTE ȘI LEGUME DIN UE

27 oct 2023
Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a găzduit misiunea de documentare a managerilor celor mai reprezentative și influente asociații de fructe și legume din Uniunea Europeană, Organizația mondială de mere și pere, WAPA și Asociația-umbrelă a sectorului de fructe și legume proaspete din Uniunea Europeană, Freshfel Europe. Misiunea s-a desfășurat în perioada 24-26 octombrie.
 

La invitația Asociației Moldova Fruct, membrii delegației, reprezentanți ai sectorului horticol din Belgia, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu renume în industria fructelor și legumelor, au venit cu asistență în identificarea oportunităților de colaborare și suport necesare pentru a ajusta corespunzător sectorul nostru de fructe la politicile agricole ale Uniunii Europene. În acest sens, membrii delegației au avut întrevederi și discuții cu reprezentanți ai sectorului de fructe din Moldova, au discutat cu Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la Chișinău, au interacționat cu reprezentanții autorităților publice și cu partenerii de dezvoltare. De asemenea, au mers în vizite în teren și au efectuat studii de piață ale rețelelor de magazine locale.
 
Misiunea are la bază abordarea provocărilor actuale ale sectorului horticol din Moldova și identificarea inițiativelor comune care să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului de fructe și legume proaspete. Astfel, acest eveniment reprezintă pentru sectorul horticol din Republica Moldova un pas important spre alinierea la cele mai înalte standarde, accesul la inovații, noi tehnologii, tendințe în domeniul horticol și nu în ultimul rând, la circuitul informațional.



Etapa finală, cea de negocieri dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova ar presupune o serie de schimbări, inclusiv adaptarea sectorului moldovenesc de fructe la regulile și cerințele pieței europene, precum și armonizarea legislației. Uneori aceste procese decurg mai rapid decât cel politic. Anume din acest considerent această vizită este importantă. Schimbul de experiență în sensul adaptării rapide la diverse provocări ne-ar ajuta să controlăm mai ușor procesele care nu depind de noi și să identificăm soluții pentru situații politice complexe. Colaborăm cu Moldova Fruct de mai mulți ani și consider că împreună putem face lucrurile să funcționeze mai bine. Statutul de țară candidată este o mișcare politică importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Europa, a menționat Philippe Binard, Secretarul General al asociației de fructe și legume, Freshfel Europe.



Este un eveniment important pentru producătorii de fructe din Republica Moldova, deoarece acesta ne dă un semnal că facem parte din cercul de încredere al partenerilor de dezvoltare din Uniunea Europeană, având în vedere faptul că participă cele mai importante țări producătoare de fructe din UE. Vorbim de Italia, Franța Belgia Germania, Polonia. Pentru Asociația Moldova Fruct, pentru Ministerul Agriculturii, pentru Republica Moldova este un semn clar că tot ce facem și în ce punem sârguință e corect” a conchis Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Asociația Moldova Fruct, de mai mulți ani deține statutul de membru activ al asociațiilor WAPA și Freshfel Europe, iar această misiune constituie unul dintre angajamentele noastre pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol din Moldova și deschide noi orizonturi pentru colaborarea cu parteneri europeni, în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
 

 
 
loading ...