ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

06 mai 2021

În perioada 5-7 mai are loc instruirea unui nou grup de 17 producători de fructe, pomușoare și struguri privind implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP. Evenimenetul este organizat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, iar la final, agricultorii vor  implementa standardul  GLOBALG.A.P., obținând șansa pentru diversificarea piețelor de export.
 
Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.
 
GLOBALG.A.P. este un standard internațional, elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole și implementat în peste 130 de țări. Cerințele GLOBALG.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, iar compania are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
 

Daniela Țîgulea de la compania Prodfruct Nectar, specializată în producerea strugurilor și prunelor, consideră că certificatul GLOBALG.A.P. deschide oportunități noi pentru a extinde prezența produsului nu numai pe piața locala, dar și  pe cea externă.
 
 „Dacă vrem să fim competitivi, în mod obligatoriu trebuie să ne conformăm tuturor cerințelor privind siguranța alimentului, sănătatea lucrătorilor și protecția mediului. Este un pas înainte atât pentru o afacere individuală, cât și pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova în general”, afirmă Daniela Țîgulea.
 
Alexei Micu de la compania Micu and Co, care produce prune certificate ecologic, a declarat că bunele practici agricole trebuie să fie implementate la toate etapele, de la gestionarea terenurilor, managementul fertilizanților și apei, și până la utilizarea echipamentului.
 
 „Mai mulți fermieri trebuie să urmeze astfel de instruiri pentru a dezvolta gospodăriile agricole în mod corect și cel mai eficient”, a declarat Alexei Micu.
 
Amintim că standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. Legislația țării noastre cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind condiții obligatorii pentru producătorii agricoli. În ultimii ani, tot mai mulți antreprenori sunt interesați să implementeze standardele în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. Până în prezent, circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, ceea ce le-a permis să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

UNDE-I ȚUICA ȘI MAGIUNUL DE PRUNE DE PE RAFTURI? Producătorii din România se confruntă cu o dilemă. Detalii

06 jan 2022

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT

Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

loading ...