ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

06 mai 2021

În perioada 5-7 mai are loc instruirea unui nou grup de 17 producători de fructe, pomușoare și struguri privind implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP. Evenimenetul este organizat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, iar la final, agricultorii vor  implementa standardul  GLOBALG.A.P., obținând șansa pentru diversificarea piețelor de export.
 
Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.
 
GLOBALG.A.P. este un standard internațional, elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole și implementat în peste 130 de țări. Cerințele GLOBALG.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, iar compania are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
 

Daniela Țîgulea de la compania Prodfruct Nectar, specializată în producerea strugurilor și prunelor, consideră că certificatul GLOBALG.A.P. deschide oportunități noi pentru a extinde prezența produsului nu numai pe piața locala, dar și  pe cea externă.
 
 „Dacă vrem să fim competitivi, în mod obligatoriu trebuie să ne conformăm tuturor cerințelor privind siguranța alimentului, sănătatea lucrătorilor și protecția mediului. Este un pas înainte atât pentru o afacere individuală, cât și pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova în general”, afirmă Daniela Țîgulea.
 
Alexei Micu de la compania Micu and Co, care produce prune certificate ecologic, a declarat că bunele practici agricole trebuie să fie implementate la toate etapele, de la gestionarea terenurilor, managementul fertilizanților și apei, și până la utilizarea echipamentului.
 
 „Mai mulți fermieri trebuie să urmeze astfel de instruiri pentru a dezvolta gospodăriile agricole în mod corect și cel mai eficient”, a declarat Alexei Micu.
 
Amintim că standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. Legislația țării noastre cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind condiții obligatorii pentru producătorii agricoli. În ultimii ani, tot mai mulți antreprenori sunt interesați să implementeze standardele în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. Până în prezent, circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, ceea ce le-a permis să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.
 
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT

Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

loading ...