https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.22 EUR
17.78 USD
0.24 RUB
4.31 RON
0.65 UAH
ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

06 mai 2021

În perioada 5-7 mai are loc instruirea unui nou grup de 17 producători de fructe, pomușoare și struguri privind implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP. Evenimenetul este organizat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, iar la final, agricultorii vor  implementa standardul  GLOBALG.A.P., obținând șansa pentru diversificarea piețelor de export.
 
Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.
 
GLOBALG.A.P. este un standard internațional, elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole și implementat în peste 130 de țări. Cerințele GLOBALG.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, iar compania are o abordare responsabilă față de a sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
 

Daniela Țîgulea de la compania Prodfruct Nectar, specializată în producerea strugurilor și prunelor, consideră că certificatul GLOBALG.A.P. deschide oportunități noi pentru a extinde prezența produsului nu numai pe piața locala, dar și  pe cea externă.
 
 „Dacă vrem să fim competitivi, în mod obligatoriu trebuie să ne conformăm tuturor cerințelor privind siguranța alimentului, sănătatea lucrătorilor și protecția mediului. Este un pas înainte atât pentru o afacere individuală, cât și pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova în general”, afirmă Daniela Țîgulea.
 
Alexei Micu de la compania Micu and Co, care produce prune certificate ecologic, a declarat că bunele practici agricole trebuie să fie implementate la toate etapele, de la gestionarea terenurilor, managementul fertilizanților și apei, și până la utilizarea echipamentului.
 
 „Mai mulți fermieri trebuie să urmeze astfel de instruiri pentru a dezvolta gospodăriile agricole în mod corect și cel mai eficient”, a declarat Alexei Micu.
 
Amintim că standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. Legislația țării noastre cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind condiții obligatorii pentru producătorii agricoli. În ultimii ani, tot mai mulți antreprenori sunt interesați să implementeze standardele în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. Până în prezent, circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, ceea ce le-a permis să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.
 
 
STRATEGIA APLICATĂ DE “FRESH TIME” PENTRU A-ȘI PĂSTRA ANGAJAȚII. Mai multe afli AICI
18 jun 2021
CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții
18 jun 2021
“CASA DIN LUNCĂ”, PRIMA PENSIUNE ECOLOGICĂ DIN ȚARĂ. Unde se află și cine vă așteaptă, aflați mai jos
15 jun 2021
LEGUME NATURALE DE LA LEOVA. Unde le găsiți, cine le cultivă și cum le puteți comanda online, aflați AICI
14 jun 2021

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT

Cine le oferă șansa, afli AICI

ALȚI 17 PRODUCĂTORI AGRICOLI ÎȘI VOR DIVERSIFICA PIAȚA DE EXPORT. Cine le oferă șansa, afli AICI

loading ...