AVEM CIREȘE MULTE. UNDE LE EXPORTĂM? Analiza experților despre prețul scăzut pentru aceste fructe și prezența lor pe piața externă

06 jul 2021

La începutul lunii iulie cireșele s-au ieftinit într-o veselie. La sfârșitul săptămânii trecute fructele mari erau oferite în vrac de la întreprinderile agricole contra unui preț de 17-24 lei/kg, cel cu amănuntul ridicându-se la 20-30 lei/kg. Cireșele mici din livezile partuculare au fost vândute cu ridicata și cu amănuntul pentru cel mult 10-16 lei/kg. De menționat că în sezonul trecut, prețul cu ridicata pentru cireșele mari nu a scăzut sub 20 lei/kg, iar cele mici au costituit cca 13 lei, anunță AGROMEDIA cu referire la analiza East Fruit.  
 
În același timp, la începutul lunii iulie a acestui an, oferta pe piața internă depășește vizual cererea – niciun rând la marfa respectivă. Specialiștii în marketing de la asociațiile de producători agricoli remarcă în acest sens că cererea de export pentru cireșele moldovenești este, de asemenea, mică, aprovizionarea nu a dobândit încă un caracter sistematic și masiv. În a doua săptămână, marile întreprinderi horticole expediază pe piețele din Rusia și, într-o măsură mai mică, în Belarus. Cu toate acestea, comparativ cu situația din a doua jumătate a lunii iunie - prima jumătate a lunii iulie a anului trecut, volumul aprovizionărilor este de câteva ori mai mic, comentează experții.
 
Belarus, Rusia și Ucraina, liderii “anti-ratingului prețurilor” la cireșele noastre
 
Să nu uităm însă că din punct de vedere istoric, luna iunie este perioada vânzărilor maxime la cireșele exportate de la noi din țară. Anul 2021 în această privință diferă cu siguranță de situația din ultimii patru-cinci ani.  Agricultorii cred că luna iulie, cea mai activă perioadă de vânzare a cireșelor dulci, va dura foarte puțin, maxim douăzeci de zile.  Și este puțin probabil ca volumul total al exporturilor să depășească indicatorii din anii precedenți.
 
În același timp, liderii “anti-ratingului prețurilor” pentru cireșele furnizate din Moldova erau aceleași Belarus, Rusia și Ucraina. Suedia și România au cumpărat cireșe moldovenești mai ieftin decât alte țări din UE. La cel mai mare preț, cireșele dulci din Moldova sunt exportate în Germania și Croația. Șefii celor mai avansate întreprinderi horticole din punct de vedere tehnologic se bazează în acest an pe cumpărătorii germani. Cu toate acestea speranțele nu au fost încă justificate, cererea nu este mare. Dar reprezentanții mai multor companii au mers acum să negocieze cu clienții europeni și deja rezultatul discuțiilor va da tonul pentru volumul exportului și al prețului.
loading ...