Ultima lună de iarnă este, de fapt, una dintre cele mai importante atunci când vorbim despre legumicutori. Pentru că anume acum fermierii sunt concentrați pe creșterea răsadului care, ulterior, va fi plantat în sere și va da roadă bună de roșii, castraveți, ardei grași, pepene verde, vânătă etc.
Specialiștii vin cu cele mai utile recomandări. Așadar, a început luna când se realizează verificarea periodică a legumelor din spaţiile de depozitare puse la păstrare peste iarnă. În același timp, se eliberează terenul de zăpadă și se zvântă pământul. Semințele sunt verificate și expediate la laboratoarele specializate. Tot acum, sunt produse răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie etc.)
Nu uitați și de confecționarea răsadniţelor pentru replantare, dar și de dezinfectarea amestecurilor de pământ. Pentru roșiile timpurii, la 20 februarie începe perioada optimă de semănat. În această lună se mai pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire.

La Cantemir, legumicultorii stau cu ochi-n patru!
Ion Manole este un fermier de la Cantemir, care cultivă legume și în seră, dar și pe teren deschis. Solicitat de AGROMEDIA, el ne-a povestit că acum este perioada în care întreaga atenție este rezervată pentru pregătirea răsadului.
“Mergem la piață și alegem semințele pentru recoltă. Odată selectate, le plantăm în palete. Anul trecut, am sădit roșiile la 10 februarie, anul acesta cred că vom începe mai târziu cu vreo zece zile. La 1 aprilie însă putem afirma că materialul va fi plantat în seră. Pentru prima data, vom răsădi și ardei grași”, ne-a spus agricultorul.
Dl Manole gestionează două hectare de sere și cca 40 hectare de teren agricol deschis. Afacerea cu legumele a lansat-o acum cinci ani și, printre soiurile de roșii, pe care le cultivă, se numără hibridul Sandolini și Moto (legume uniforme, cunoscut pe piață și destul de solicitate) , iar la castraveți – soiul Concord.
Cum se crește răsadul? Cu căldură, ținut în “solariu”, unde temperaturile nu sunt mai mici de +14 grade.
“E perioada când stăm cu ochii în patru. Drept combustibil, folosim motorina. Anul trecut, am investit în ardere peste 30 mii lei. Răsadul crește în 30-40 de zile. Cel de castraveți, o perioadă mai scurtă decât cel de tomate. Concurența e mare, pentru că la Cantemir consumatorii preferă legume ecologice și de calitate”, a menționat dl Manole.
În câmp, brigada lui de angajați a demarat la distribuirea îngrășămintelor natural. De acolo, vor recolta ceapă, ardei verzi, varză și multe alte vitamine.