CERTIFICATUL CLOBALG.A.P. pentru doi producători din stânga Nistrului. Ce oportunități le sunt deschise și unde pot exporta fructele

09 feb 2021
CERTIFICATUL CLOBALG.A.P. pentru doi producători din stânga Nistrului. Ce oportunități le sunt deschise și unde pot exporta fructele
 
Doi mari producători de fructe din regiunea transnistreană au intrat în posesia certificatelor GLOBALG.A.P., confirmând astfel calitatea merelor și respectarea cerințelor de siguranță a alimentului, dar și a protecției mediului în procesul de producere a fructelor recoltate în 2020.
 
Este vorba despre AGRO COMPACT SRL (АГРО КОМПАКТ) și EuroRostAgro SRL (ЕвроРостАгро), ele fiind și printre cele mai mari companii agricole din Transnistria. Grație tehnologiilor moderne utilizate în proces, ele oferă pieței o varietate de fructe: metre, caise, prune, cireșe etc.
 

Consumatorul din afară cere însă calitate si siguranța că fructele sunt bune pentru a le consuma, motiv din care producătorii, cu ajutorul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, au implementat standardele GLOBALG.A.P. Acesta include întregul proces de producție - de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor – oferind garanția că legumele și fructele sunt tocmai bune de consumat, iar impactul asupra mediului, generat în urma procesului de producere, a fost unul minim.
 
De menționat că respectarea standardelor GLOBALG.A.P. reprezintă o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE. În același timp, certificatul este apreciat și de alte state, cum ar fi Federația Rusă, având la bază garanția calității produselor și profesionalismul furnizorului.
 
Compania AGRO COMPACT a fost certificată pentru prima dată GLOBALG.A.P. în 2019, iar în 2020 a decis să-și reconfirme statutul.  Stepan Plațînda, directorul companiei, a declarat că intenționează să obțină și în 2021 certificatul GLOBALG.A.P. pentru fructele pe care le crește, dat fiind că sunt solicitate pe piața europeană.
 
Compania EuroRostAgro SRL a optat pentru certificatul GLOBALG.A.P. pentru a demonstra că merele produse în livezile sale pot fi competitive și corespund celor mai riguroase standarde pe piața din CSI, din UE, Golful Piersic sau Africa de Nord. Iuri Diuța, președintele Asociației transnistrene Dnestr Fruct («Днестровский Фрукт»), s-a arătat încrezut că cele două companii, AGRO COMPACT și EuroRostAgro, lidere ale asociației, vor încuraja și alți membri ai Dnestr Fruct să implementeze standardele internaționale pentru a promova imaginea fructelor din regiune. Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova, a declarat că, de mai bine de un deceniu, USAID îi ajută pe fermierii transnistreni să se alinieze celor mai stricte standarde de calitate și siguranță, astăzi ei sunt susceptibili de a suporta concurența pe orice piață cu valoare adăugată.
Certificarea GLOBALG.A.P. reprezintă etapa finală a unui proces complex, care implică investiții ale fermierilor în afacerea agricolă, ajustarea la noile practici de producere, despre care au aflat în cadrul programelor de instruire organizate de USAID de-a lungul anilor.
 
Până în prezent, în Republica Moldova peste 70 de producătorii agricoli au beneficiat de certificatul GLOBALG.A.P. și majoritatea dintre ei și-au reîntărit în fiecare an conformitatea la cerințele respective.

 
 

 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

CERTIFICATUL CLOBALG.A.P. pentru doi producători din stânga Nistrului. Ce oportunități le sunt deschise și unde pot exporta fructele

CERTIFICATUL CLOBALG

A

P

pentru doi producători din stânga Nistrului

Ce oportunități le sunt deschise și unde pot exporta fructele

CERTIFICATUL CLOBALG.A.P. pentru doi producători din stânga Nistrului. Ce oportunități le sunt deschise și unde pot exporta fructele

loading ...