CUM SĂ OBȚII SEMINȚE DE ROȘII RODITOARE ÎN CONDIȚII DE CASĂ: Secretul care te ajută să ai producție de calitate

12 sep 2020
Luna septembrie mai este numită și luna conservelor. Asta pentru că gospodinele fac rezerve pentru iarnă. Cele mai frecvente ghiveciuri sunt pe bază de roșii. Astfel, mulți oameni au posibilitate să strângă cea mai bună sămânță pentru ca în următorul an să cultive roșii de calitate în propria grădină. Alții, din contra, folosesc semințele în alimentație pentru multitudinea lor de beneficii pentru sănătate.
 
Cum se obțin semințele de roșii în condiții de casă
 
În primul rând, se aleg roșiiile cele mai mari și sănătoase. Acestea nu trebuie să prezinte nici măcar o pată sau vreun punctuleț negru pe toată suprafața, în caz contrar nu sunt bune pentru semințe. Ar fi bine să alegeti roșiile direct din plantațiile producătorilor, iar după cules, 2-3 zile să le lăsați întinse pe o masă până ajung la maturitate deplină și încep să se înmoaie. Ulterior, acestea sunt tăiate pe jumătate, se scoate cotorul, care este aruncat. Acesta este și momentul în care se vede dacă roșia este bolnavă în interior. Dacă semințele au culoarea neagră sau înschisă, nu sunt bune pentru păstrat. Și la semințe orice punct negru cât de mic duce la înlăturarea lor de la păstrare. Se curăță toată partea mai tare din interior, inclusiv codița. Se bagă fructul la separator și se trece prin acesta de 5-6 ori până când se “dezbracă” de mucusul cu care este protejată sămânța. Trebuie să știti că semințele se pun într-o găleată cu apă, iar cele care se ridică la suprafață înseamnă că sunt seci. Pe de altă parte, semințele care rămân pe fundul vasului sunt bune de păstrat. După această operațiune, semințele merg la îmbăiat într-un vas mai mare unde sunt îndepărtate cu ajutorul unei site cojile și semințele seci care se ridică la suprafață. Operațiunea se repetă de 10-15 ori pentru că există soiuri care necesită o spălare mult mai aprofundată. În ultima apă în care sunt spălate, se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu care ajută semințele să nu se mai lipească între ele când sunt puse la uscat. Practic face suprafața semințelor mai puțin alunecoasă. După scurgerea lor, semințele trebuie întinse la soare puternic sau dacă zilele sunt ploioase folosiți o aerotermă. Uscarea este obligatorie, deoarece există riscul ca semințele să încolțească.
 
Cum se tratează semințele de roșii
 
Tratarea semințelor se face cu acid clorhidric. Un agricultor din România a dezvăluit că se folosește o soluție compusă din 200 de ml de acid clorhidric la 5 litri de apă. Semințele sunt ținute în soluție 20 de minute, maxim 30. Această compoziție sterilizează semințele și distruge puful de pe acestea, care le ține lipite unele de celelalte. Totuși, dacă semințele sunt ținute mai mult de o jumătate de oră, germinația acestora scade. Apoi, semințele se pun din nou la uscat și sunt stropite cu Bionat, un îngrășământ foliar concentrat cu extract natural din plante care ajută la uniformizarea germinării. Diluția folosită este de 1 parte Bionat la 4 părți apă. De data aceasta semințele nu sunt îmbăiate ci substanța este pulverizată pe suprafața acestora. Nu vă speriați dacă semințele capătă o culoarea ușor maronie întrucât aceasta este culoarea specifică. Semințele se pun mai departe la uscat, de data acesta procesul fiind cel definitiv. Ulterior, acestea sunt trecute prin talc 10-15 minute, pentru a evita lipirea semințelor între ele.
 
Cum se păstrează corect semințele de roșii
 
Cel mai bine se păstrează semințele în cartoane de hârtie, chiar și un banal chibrit poate fi o căsuță bună de păstrare sau înplicuri de hârtie. La fel, mediul trebuie să fie uscat și fără umezeală. Nu uitați să notați pe ambalaj soiul, proveniența, ca să vă fie mai ușor la însămânțare să nu pierdeți timpul la semănat. Înainte de semănat, semințele sunt ținute 2-3 zile la frigider pentru a se “căli”. Ajută la o germinare mai bună și mai uniformă. În momentul în care sunt aduse de la 2-3 grade la 20, semințele încolțesc aproape toate odată.
 
Semințele de roșii sunt benefice și pentru sănătate
 
Cei care nu vor să adune semințele pentru semănat, le pot strânge pentru beneficiile lor organismului. Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit că semințele de roșii ajută oamenii să trăiască mai mult și mai sănătos. Mai exact, semințele îmbunătățesc circulația sângelui înlocuind astfel aspirina.
 
 

CUM SĂ OBȚII SEMINȚE DE ROȘII RODITOARE ÎN CONDIȚII DE CASĂ: Secretul care te ajută să ai producție de calitate

CUM SĂ OBȚII SEMINȚE DE ROȘII RODITOARE ÎN CONDIȚII DE CASĂ: Secretul care te ajută să ai producție de calitate

CUM SĂ OBȚII SEMINȚE DE ROȘII RODITOARE ÎN CONDIȚII DE CASĂ: Secretul care te ajută să ai producție de calitate

loading ...