DE CE SE ÎNROȘESC FRUNZELE LA AFIN? Cauze, tratament

23 mai 2024
Un afin sănătos, crescut într-un mediu prielnic, produce o mulțime de fructe dulci și suculente în timpul verii. O problemă des întâlnită la această cultură este înroșirea frunzelor. Aflați în acest material de ce se înroșesc frunzele de afine și cum să le tratăm.
 
Frunzele de afine își schimbă culoarea în mod natural doar toamna. În această perioadă a anului, schimbarea culorii de la verde la roșu nu ar trebui să ne îngrijoreze. Problema apare doar atunci când frunzele își schimbă culoarea în mod neașteptat primăvara sau vara.
 
Acesta nu este neapărat un semn de boală – ci este adesea rezultatul unor greșeli pe care le facem fără să știm atunci când îngrijim arbuștii. Deși decolorarea este un motiv de îngrijorare, nu uitați că în majoritatea cazurilor putem opri procesul nedorit.
 
Iată care sunt cele mai frecvente cauze
Înghețurile de primăvară – Deși afinele sunt rezistente, o scădere bruscă a temperaturii poate face ca frunzele de afine să se înroșească. Când vremea se încălzește, acestea vor redeveni verzi.
 
Boli – Frunzele roșii de pe acești arbuști fructiferi sunt uneori un simptom al bolilor fungice, cum ar fi putregaiul rădăcinilor. Uneori pot fi rezultatul unor boli virale, cum ar fi pătarea roșie și Myrothecium roridum.
 
Greșeli de fertilizare – aceasta este cea mai frecventă cauză a decolorării frunzelor afine în primăvară și vară. Aceste plante preferă solurile acide, iar absorbția fosforului este redusă în solurile cu această reacție. Atunci când arbuștilor le lipsește acest ingredient, ei cresc mai încet și frunzele lor devin roșii.
 
Ce să faci când frunzele de afine devin roșii?
Dacă avem de-a face cu o boală fungică, putem încerca să salvăm planta afectată cu ajutorul fungicidelor microbiologice.
 
În cazul unei boli virale care este recunoscută nu numai prin înroșirea frunzelor, ci și prin alte modificări (pete, deformări), niciun preparat sau tratament nu va fi de ajutor – un astfel de arbust trebuie îndepărtat. Din fericire, astfel de probleme afectează rareori afinele cultivate de amatori.
 
Ce trebuie făcut atunci când frunzele de afine devin roșii din cauza unei erori de fertilizare?
Dacă arbuștii suferă de o lipsă de fosfor, ceea ce se poate întâmpla în orice grădină, ar trebui să suplinim cât mai repede deficitul acestui element. O procedură simplă nu numai că le va reda arbuștilor un aspect sănătos, dar îi va încuraja să fructifice din abundență.
 
În același timp, nu uitați să folosiți produse care acidifică solul în timpul sezonului, cum ar fi sulfatul de amoniu.
 
loading ...