ÎN ACEST AN PRUNE MAI PUȚINE, DAR DE CALITATE. Care sunt prognozele horticultorilor și când începe recoltarea

28 jul 2021
În acest an se așteaptă o recoltă de prune mai mică decât anul trecut cu  20-30%, în schimb de o calitate înaltă. Reprezentanții întreprinderilor horticole din aproape toate regiunile Moldovei menționează că anul acesta se înregistrează efectul periodicității biologice în multe livezi de pruni. Acele plantații care în 2020 au dat o recoltă relativ mare, în acest sezon vor rodi mai puțin, și invers. În plus, majoritatea plantațiilor de prun sunt afectate de efectele stresului sever ca urmare a secetei din ultimii doi ani, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Se cere de amintit că, potrivit estimărilor experților, din 22, 7 mii  hectare de livezi de prun din țară au fost obținute doar aproximativ 65  mii tone de produs. În 2019, în Moldova au fost recoltate 109 mii tone, în 2018 - 133 mii tone prune.

Potrivit observațiilor expertului Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), Andrei Zbancă, scăderea potențială a producției în livezile de prun va fi compensată de calitatea destul de ridicată a fructelor. Și asta  datorită precipitațiilor din prima jumătate a verii. În același timp, fundalul fitosanitar pe plantații nu provoacă deocamdată probleme serioase.

Până la sfârșitul acestei săptămâni întreprinderile agricole din zonele sudice și centrale ale țării vor începe să recolteze soiurile timpurii de prune. Primele fructe vor ajunge mai întâi pe piața internă. În opinia fermierilor, un preț en-gros atractiv pentru ei la începutul sezonului va fi între 12 și 20 lei/kg, ceea ce înseamnă aproximativ o dată și jumătate mai scump decât prețul de pornire din anul trecut. Așteptările ridicate pentru prețurile cererii se datorează parțial previziunilor slabe ale recoltei de prune din acest an într-o serie de țări din UE.
 
loading ...