ÎN ACEST AN PRUNE MAI PUȚINE, DAR DE CALITATE. Care sunt prognozele horticultorilor și când începe recoltarea

28 jul 2021
În acest an se așteaptă o recoltă de prune mai mică decât anul trecut cu  20-30%, în schimb de o calitate înaltă. Reprezentanții întreprinderilor horticole din aproape toate regiunile Moldovei menționează că anul acesta se înregistrează efectul periodicității biologice în multe livezi de pruni. Acele plantații care în 2020 au dat o recoltă relativ mare, în acest sezon vor rodi mai puțin, și invers. În plus, majoritatea plantațiilor de prun sunt afectate de efectele stresului sever ca urmare a secetei din ultimii doi ani, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Se cere de amintit că, potrivit estimărilor experților, din 22, 7 mii  hectare de livezi de prun din țară au fost obținute doar aproximativ 65  mii tone de produs. În 2019, în Moldova au fost recoltate 109 mii tone, în 2018 - 133 mii tone prune.

Potrivit observațiilor expertului Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), Andrei Zbancă, scăderea potențială a producției în livezile de prun va fi compensată de calitatea destul de ridicată a fructelor. Și asta  datorită precipitațiilor din prima jumătate a verii. În același timp, fundalul fitosanitar pe plantații nu provoacă deocamdată probleme serioase.

Până la sfârșitul acestei săptămâni întreprinderile agricole din zonele sudice și centrale ale țării vor începe să recolteze soiurile timpurii de prune. Primele fructe vor ajunge mai întâi pe piața internă. În opinia fermierilor, un preț en-gros atractiv pentru ei la începutul sezonului va fi între 12 și 20 lei/kg, ceea ce înseamnă aproximativ o dată și jumătate mai scump decât prețul de pornire din anul trecut. Așteptările ridicate pentru prețurile cererii se datorează parțial previziunilor slabe ale recoltei de prune din acest an într-o serie de țări din UE.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

ÎN ACEST AN PRUNE MAI PUȚINE, DAR DE CALITATE. Care sunt prognozele horticultorilor și când începe recoltarea

ÎN ACEST AN PRUNE MAI PUȚINE, DAR DE CALITATE

Care sunt prognozele horticultorilor și când începe recoltarea

ÎN ACEST AN PRUNE MAI PUȚINE, DAR DE CALITATE. Care sunt prognozele horticultorilor și când începe recoltarea

loading ...