ÎN PREMIERĂ, MERELE MOLDOVENEȘTI AU FOST EXPORTATE ÎN GERMANIA, KUWAIT, MALAIEZIA ȘI KÂRGÂZSTAN

30 mar 2022
Deși necesitatea diversificării pieței pentru merele moldovenești este un obiectiv al horticultorilor de mai bine de zece ani, aceasta a devenit o problemă acută odată cu declanșarea războiul din Ucraina, când drumul merelor spre piața din Federația Rusă a devenit extrem de anevoios.

Din recolta anului 2021, peste 13 mii de tone de  mere moldovenești au fost exportate în Uniunea Europeană, Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord. Peste 2 mii de tone au fost exportate la distanțe mari, în containere maritime. În premieră, merele produse în Moldova au fost exportate în Germania, Kuwait, Malaiezia și Kârgâzstan. Dar asta este o mică parte din cantitatea totală a producției locale.

Testarea noilor opțiuni de comercializare a merelor proaspete a fost inițiată în 2017 de Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Astfel, dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în 9 țări, atunci în 2021 acestea au ajuns în 25 de state.

În scopul diversificării piețelor de export, Moldova Fruct a organizat multiple misiuni comerciale ale importatorilor străini în Moldova, precum și a producătorilor Moldoveni în Orientul Mijlociu, a susținut participarea producătorilor de fructe la expoziții internaționale și evenimente B2B. Aceste activități le-au permis producătorilor de fructe din Moldova să înțeleagă cerințele consumatorilor de mere din UE și din Orientul Mijlociu și să își ajusteze procesul de producere pentru a se conforma acestor cerințe.

Potrivit Asociației Moldova Fruct, pentru ca fructele din Moldova să poată ajunge pe piețe noi ca cele din UE sau Orientul Mijlociu, producătorii locali trebuie să-și înnoiască spectrul de soiuri de mere produse conform cererii pieței. În acest sens, este important ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și autoritățile de resort să faciliteze testarea și înregistrarea soiurilor noi în Catalogul Soiurilor de Plante. De asemenea, producătorii trebuie să implementeze standardele internaționale care confirmă aplicarea bunelor practici agricole și siguranța produselor, cum ar fi GLOBALG.A.P., GRASP, SMETA etc. Și nu în ultimul rând, este important să fie gestionat nivelul de reziduuri din fructe pentru a corespunde cerințelor piețelor internaționale, care deseori sunt mai stricte decât cele din Federația Rusă.

Ion Tulei este producător de fructe de la Ștefan Vodă care a livrat deja mai multe containere de mere către EAU.

Am livrat mai multe containere de mere către Farzana Trading – o companie care lucrează cu un spectru larg de canale de distribuție a fructelor în Emiratele Arabe Unite și în țările vecine.  Consumatorul din Emirate preferă mere de culoare roșie, dar în special soiul Gala Royal. Noi am livrat la un preț bun toată cantitatea pe care am avut-o de acest soi. Merele au ajuns la destinație în containere maritime în 21 de zile, iar calitatea nu a avut de suferit, spune Ion Tulei.

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova exportă 64 la sută din volumul produselor agricole pe piața UE, însă în cazul merelor, se atestă o dependență majoră de piața Federației Ruse: 97 la sută din exportul total de mere de 240 mii tone. În sezonul curent de comercializare a recoltei din anul 2021 (august 2021 – martie 2022), cota Federației Ruse a scăzut la 90% și se va reduce în continuare pe fundalul războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse. 
 

ÎN PREMIERĂ, MERELE MOLDOVENEȘTI AU FOST EXPORTATE ÎN GERMANIA, KUWAIT, MALAIEZIA ȘI KÂRGÂZSTAN

ÎN PREMIERĂ, MERELE MOLDOVENEȘTI AU FOST EXPORTATE ÎN GERMANIA, KUWAIT, MALAIEZIA ȘI KÂRGÂZSTAN

ÎN PREMIERĂ, MERELE MOLDOVENEȘTI AU FOST EXPORTATE ÎN GERMANIA, KUWAIT, MALAIEZIA ȘI KÂRGÂZSTAN

loading ...