MERELE DE LA „ECOSPIRIT” VOR AJUNGE ÎN EUROPA! Citește mai jos care este rolul USAID în istoria acestui succes

02 feb 2021

Societatea Comercială „ECOSPIRIT” SRL a marcat, în anul 2020, un adevărat succes pe piața europeană. Merele crescute de întreprindere au obținut Certificarea GLOBAL G.A.P., ce le permite exportul pe piețe din UE a  produselor agricole, care corespund cerințelor exigente de siguranță alimentară.
 
Evenimentul a fost precedat de perseverenţă și responsabilitate faţă de siguranţa alimentului, fiind realizat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Angajații companiei au fost instruiți și ghidați pe toată perioada ajustării la  standardele internaționale, unul dintre mentori este  Andrei Cumpanici,  Dr. conf. univ., specialist siguranţa alimentelor şi post recoltă (USAID).
 
„ECOSPIRIT” SRL a fost certificată de Compania germană CERES -CERtification of Environmental Standards GmbH, care oferă certificare pentru agricultură ecologică şi procesarea alimentelor, pentru textile ecologice, pentru bune practici agricole şi de procesare în industria alimentară, reprezentatată în Republica Moldova de Mariana Canţîr.
 
Implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele crescute de ECOSPIRIT sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor, managementul integrat al dăunătorilor (IPM) și sistemul de management al calității (SMC), etc.
 
Orice producător care dorește să fie certificat GLOBALG.A.P., trebuie să implementeze 237 de cerințe, 140 dintre care sunt cerințe majore, 82  minore și 14 recomandate.
 

Un detaliu important este şi Implementarea Bunelor Practice Agricole.  GRASP este un standard adițional la GLOBALG.A.P. și înseamnă evaluarea riscurilor privind practicile sociale și este dezvoltat în mod  voluntar. Certificarea GRASP cuprinde aspectele sociale și a fost evaluată împreună cu GLOBALG.A.P.
Certificarea GRASP și GLOBALG.A.P. este valabilă timp de un an, iar evaluările sunt efectuate anual. Beneficiile alinierii la cerințele GRASP sunt următoarele: oferă cumpărătorilor o asigurare suplimentară, alinierea la legislația națională și ajută producătorii să stabilească un bun sistem de management social în gospodărie, contribuie la protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale gospodărie: oamenii.
 
De este necesară certificarea pentru producători? Cererea avansată a  consumatorului pentru alimente sigure şi durabile îi determină pe agricultori să producă alimente sigure, accesibile într-un mod durabil. Într-un final, ei beneficiază de următoarele beneficii: acces mai bun şi uşor pe piaţă; acorduri clare cu vânzătorii; mai multe oportunităţi pe pieţe competitive; posibilităţi de creştere a calităţii şi cantităţii; șanse de reducere a costurilor pe termen lung; management mai efectiv al procesului de producere şi cerinţelor legale; angajament înalt pentru îmbunătăţire.
 
 

MERELE DE LA „ECOSPIRIT” VOR AJUNGE ÎN EUROPA! Citește mai jos care este rolul USAID în istoria acestui succes

MERELE DE LA „ECOSPIRIT” VOR AJUNGE ÎN EUROPA! Citește mai jos care este rolul USAID în istoria acestui succes

MERELE DE LA „ECOSPIRIT” VOR AJUNGE ÎN EUROPA! Citește mai jos care este rolul USAID în istoria acestui succes

loading ...