PLANTAȚIILE DE CAIS GRAV AFECTATE DE ÎNGHEȚURI. 90 % din producție este compromisă. Vezi cu ce roadă au rămas pomicultorii

17 jun 2020
Vremea rea le-a dat agricultorilor toate planurile peste cap în acest an. Sectorul pomicol a avut probabil cel mai mult de suferit din cauza intemperiilor din primăvară, iar cei mai afectați sunt pomii caișii. Fermierii se plâng că înghețurile le-au compromis roada și au rămas practit fără producție. Caisele și piersicii se numără printre preferatele fructe de sezon doar că vara aceasta ne vom bucura mai puțin de ele. Agricultorii susțin că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, prețul acestor fructe va fidestul de piperat. Cu toate acestea, ei speră că vor vinde măcar din puținul care le-a rămas. Pomicultorul Timofei Novac din raionul Căușeni nu s-a mai ciocnit cu astfel de situații până acum. El a rămas practic fară roadă, dar nu-și pierde speranța și crede că anul viitor va fi mai bun.


 
Circa 90% din plantațiile de cais au fost afectate, iar pe copaci au rămas doar câteva fructe. Din trei hectare de livada, sper să culegem măcar 500 kilograme de caise. În ani precedenți, grindina tot ne-a creat probleme, însă așa înghețuri ca anul acesta nu am avut niciodată. Din cauza acestor intemperii, nu doar eu, dar și alți agricultori vom suporta pierderi destul de mari. Ceea ce ține de piersic, el nu a fost afectat și așteptăm roadă bogată, care va îndestula piața autohtonă. Anul trecut, vindeam un kilogram de caise cu 7 lei, iar anul acestea fructele vor fi mai scumpe. Din cauza înghețurilor, a avut de suferit și prunul. Din 13 ha, cred că voi obține apoximativ patru tone de roadă”, povestit pomicultorul Timofei Novac.

Un alt fermier optimist și cu imunitate la intemperiile din ultima vreme este Ion Mereacre din Grigorevca, Căușeni. Bărbatul spune că înghețurile din primăvară i-a pus la pământ toată fructele de caiși și nectarine.

Deținem 6 ha de cais și 4 ha de nectarină și vreau să vă zic că 100% au fost afectate de înghețuri. Cu natura nu putem lupta. Dacă ultimii 4-5 ani am fost ocoliți de înghețuri și am avut roadă bună, păi anul acesta nu avem deloc. Ne rămâne să fim optimiști ca măcar anul următor va fi unul cu rezulate, pentru a ne menține în curs de dezvoltare”, a spus Ion Mereacre.



Conform unor evaluări ale experților, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul pomicol și au cauzat pierderi de circa 40-60% din producție. Cele mai afectate sunt livezile de cais și piersic, unde pagubele ajung și până la 100%. Urmează plantațiile de cireș cu 30-40% pierderi. O situație mai optimistă este la pruni, unde gradul de deteriorare se estimează la 25%.

 “Mai avem livada de măr și prun care la fel a fost afectată doar că în proporție de 50%. Sperăm că roda de la aceste culturi să o putem realiza, chiar dacă este redusă. În viitor, vrem să ne orientăm spre alte culturi, cum ar fi cireșul. Recent, am plantat 3 ha de livadă de cireș intensivă și preconizăm să instalăm și sistemul anti-ploaie, la ce vreme avem în ultimii ani, sintemele inteligente sunt indispensabile”, susține Ion Mereacre, pomicultor din Căușeni.
 În acest an, prețul unui kilogram de caise va fi de20- 25 de lei, iar piersicii vor costa 25-30 de lei kilogramul.

 
loading ...