PRODUCEREA FRUCTELOR OFERĂ SIGURANȚĂ. Cum poate fi redresată situația din horticultură în opinia specialiștilor

15 mar 2021

Adunarea Generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct a organizat recent o întrunire online, la care au participat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, directorul ANSA, Veaceslav Cotici, directorul AIPA, Vadim Curmei, și reprezentanți ai donatorilor. Horticultorii au reiterate că anul 2020 s-a dovedit a fi dificil, din cauza condițiilor climaterice.
 
„Seceta severă, înghețurile din primăvara anului 2020 au diminuat semnificativ recoltele și calitatea fructelor. Pandemia COVID 19 cu restricțiile de călătorie și măsurile de carantină, desi nu a afectat canalele de distribuție a fructelor, a creat, la etapa inițială, perturbații și întârzieri în procesul de aprovizionare cu mijloace de producție”, a informat Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct.
 
Potrivit lui, ritmul scăzut de dezvoltare a sectorului horticol este cauzat, în cea mai mare parte, de lipsa accesului la surse durabile de apă pentru irigare, care rămâne a fi factorul decisiv pentru viitorul ramurii. Un alt moment îl reprezintă și lipsa de reforme în sectorul de irigații și în domeniul managementului irigațiilor pe întreg teritoriul RM, fapt ce descurajează antreprenorii să investească în sectoare agricole cu valoare înaltă.
 
„Trebuie să constatăm dezvoltarea insuficientă a infrastructurii calității, inofensivității și trasabilității fructelor comercializate pe piața internă și la export. Acesta reprezintă un risc iminent pentru extinderea exporturilor de fructe în piețele tradiționale și în procesul de diversificare a piețelor de desfacere pentru fructeler și legumele proaspete”, a spus președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.
 
„Horticultura este o sursă generatoare de locuri de muncă și venituri în zonele rurale. Este evident efectul multiplicativ pe care îl are sectorul horticol pentru alte zone ale economiei. Viitorul este pentru livezi intensive și superintensive, dar nu fără sisteme de irigare”, a afirmat ministrul agriculturii, Ion Perju.
 
În cadrul Adunării Generale, producătorii de fructe au solicitat autorităților să includă în Catalogul național al soiurilor de plante soiuri noi de fructe, solicitate de consumatori, dar pentru care ar putea obține și subvenții din partea statului.
 
„Avem, în Catalogul publicat recent, soiuri vechi, pe care nu știu dacă cineva astăzi le mai plantează: Banană de iarnă, Akane, Papirovka. Parcă creștem, ne dezvoltăm, dar am rămas cu Banană de iarnă, un soi din 1958. Dacă lucrăm și anul acesta cu catalogul actual, nu putem discuta despre exportul în rețele sau în altă parte. Este un lucru strigător la cer”, a menționat Constantin Furculiță, producător de fructe, membru al Moldova Fruct.
 
Membrii Asociației au elaborat o Rezoluție, în care au inclus mai multe probleme cu care se confruntă și pentru soluționarea cărora au nevoie de suportul autorităților. Documentul a fost remis către instituțiile statului.
 
Menționăm că, în anul 2020, Moldova a produs 430 mii tone de mere, 65 mii tone de prune, 11 mii tone de vișine și cireșe, 8 mii tone de caise și 70 mii tone struguri de masă.
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

UNDE-I ȚUICA ȘI MAGIUNUL DE PRUNE DE PE RAFTURI? Producătorii din România se confruntă cu o dilemă. Detalii

06 jan 2022

PRODUCEREA FRUCTELOR OFERĂ SIGURANȚĂ. Cum poate fi redresată situația din horticultură în opinia specialiștilor

PRODUCEREA FRUCTELOR OFERĂ SIGURANȚĂ

Cum poate fi redresată situația din horticultură în opinia specialiștilor

PRODUCEREA FRUCTELOR OFERĂ SIGURANȚĂ. Cum poate fi redresată situația din horticultură în opinia specialiștilor

loading ...