https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

06 sep 2021
Experții Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM remarcă faptul că, din cauza precipitațiilor și a schimbărilor de temperatură din a doua jumătate a verii, crăparea fructelor este observată în multe livezi de prune. Din acest motiv, o parte semnificativă a recoltei este trimisă la procesare, pentru fabricarea de gemuri, băuturi alcoolice și fructe uscate, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Acest lucru este facilitat și de cererea și prețurile ridicate pentru soiurile tehnice. EastFruit a relatat anterior că prețurile de cumpărare a soiului timpuriu Kabardinka, folosite pentru producția de paste, în august erau cuprinse între 2,8-3,4 lei/kg. În a doua jumătate a lunii trecute, potrivit pomicultorilor, fructele soiului Cacanska erau la mare căutare în rândul producătorilor de fructe uscate, acestea oferind aproximativ 4 lei/kg pentru această materie primă. În septembrie se păstrează un nivel comparativ ridicat al prețurilor pentru pruna tehnică a soiului Stanley, cel mai răspândit în Moldova.

Posibilitatea de a vinde prune de calitate scăzută pentru procesare la un nivel destul de profitabil contribuie la menținerea prețurilor la prunele de desert de calitate medie la un nivel relativ ridicat. Deci, la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie a acestui an, prețul mediu cu ridicata al prunelor a fost menținut în intervalul 7-8 lei/kg. Situația însă nu este stabilă, prețurile săptămânale au fluctuat în plus sau minus 1-2 lei/kg, în funcție de intensitatea achizițiilor comercianților-exportatori și de calitatea predominantă a produsului (în volumul total de bunuri oferite). Cu toate acestea, în perioada specificată a acestui an, prețurile cu ridicata pentru prune au fost cu 0,01-0,02 USD/kg mai mari decât în aceeași perioadă a lui 2020.

Perspectivele pe termen scurt ale specialiștilor FARM sunt în general favorabile. Ei văd o creștere a exporturilor - atât către UE, cât și către CSI - pe măsură ce recoltarea prunelor Stanley progresează. De asemenea este posibil ca prețurile pentru prunele de înaltă calitate livrate țărilor europene să se majoreze. În același timp, experții notează că din cauza coacerii târzii a prunelor din soiurile tomnatice, majoritatea produselor vor fi vândute pe piață proaspătă sau trimise spre procesare direct din livezi, ocolind frigiderele. Absența costurilor de stocare, evident, va contribui la reducerea prețurilor de producție și pentru fermieri va fi profitabil să-și vândă recolta, chiar dacă prețurile de achiziție la un moment dat „rămân în urma dinamicii de creștere dorite”.

Sursa: EastFruit

 
MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI. Ce spun procesatorii
17 sep 2021
CORTEVA RECOMANDĂ NOII HIBRIZI PIONEER® DE PORUMB ȘI FLOAREA-SOARELUI: Recoltă peste așteptări
17 sep 2021
PRIMA CONFERINȚĂ TRANSFRONTALIERĂ DEDICATĂ VINULUI. Au fost trasate cele mai importante obiective
16 sep 2021
HIBRIZII „STRUBE” LA CULTURA DE FLOAREA-SOARELUI: Eficiență și randament
16 sep 2021

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE

Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

loading ...