PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

06 sep 2021
Experții Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM remarcă faptul că, din cauza precipitațiilor și a schimbărilor de temperatură din a doua jumătate a verii, crăparea fructelor este observată în multe livezi de prune. Din acest motiv, o parte semnificativă a recoltei este trimisă la procesare, pentru fabricarea de gemuri, băuturi alcoolice și fructe uscate, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Acest lucru este facilitat și de cererea și prețurile ridicate pentru soiurile tehnice. EastFruit a relatat anterior că prețurile de cumpărare a soiului timpuriu Kabardinka, folosite pentru producția de paste, în august erau cuprinse între 2,8-3,4 lei/kg. În a doua jumătate a lunii trecute, potrivit pomicultorilor, fructele soiului Cacanska erau la mare căutare în rândul producătorilor de fructe uscate, acestea oferind aproximativ 4 lei/kg pentru această materie primă. În septembrie se păstrează un nivel comparativ ridicat al prețurilor pentru pruna tehnică a soiului Stanley, cel mai răspândit în Moldova.

Posibilitatea de a vinde prune de calitate scăzută pentru procesare la un nivel destul de profitabil contribuie la menținerea prețurilor la prunele de desert de calitate medie la un nivel relativ ridicat. Deci, la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie a acestui an, prețul mediu cu ridicata al prunelor a fost menținut în intervalul 7-8 lei/kg. Situația însă nu este stabilă, prețurile săptămânale au fluctuat în plus sau minus 1-2 lei/kg, în funcție de intensitatea achizițiilor comercianților-exportatori și de calitatea predominantă a produsului (în volumul total de bunuri oferite). Cu toate acestea, în perioada specificată a acestui an, prețurile cu ridicata pentru prune au fost cu 0,01-0,02 USD/kg mai mari decât în aceeași perioadă a lui 2020.

Perspectivele pe termen scurt ale specialiștilor FARM sunt în general favorabile. Ei văd o creștere a exporturilor - atât către UE, cât și către CSI - pe măsură ce recoltarea prunelor Stanley progresează. De asemenea este posibil ca prețurile pentru prunele de înaltă calitate livrate țărilor europene să se majoreze. În același timp, experții notează că din cauza coacerii târzii a prunelor din soiurile tomnatice, majoritatea produselor vor fi vândute pe piață proaspătă sau trimise spre procesare direct din livezi, ocolind frigiderele. Absența costurilor de stocare, evident, va contribui la reducerea prețurilor de producție și pentru fermieri va fi profitabil să-și vândă recolta, chiar dacă prețurile de achiziție la un moment dat „rămân în urma dinamicii de creștere dorite”.

Sursa: EastFruit

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE

Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

PRUNELE ALTERATE VOR FI PROCESATE. Cele mai bune soiuri pentru țuică cumpărate direct din livezi

loading ...