S-AU COPT CAISELE. În 7 zile, începe recoltarea. Cât vor costa, AICI

06 jun 2022
La începutul săptămânii viitoare, fermierii din sudul țării vor începe recoltarea caiselor timpurii din soiurile „Tsunami”, „Spring Blush” și „Bucuria”. În ciuda vremii răcoroase, prima recoltă de caise din 2022 va fi efectuată cu câteva zile mai devreme decât anul trecut. Perioada dintre coacerea soiurilor de caise timpurii și mijlocii va fi și ea relativ scurtă, nu mai mult de zece zile.

Potrivit observațiilor specialiștilor din cadrul Departamentului de Horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova, contrar prognozelor sumbre, două valuri de înghețuri de primăvară au avut un efect redus asupra stării livezilor de cais din regiunile de sud și centr ale țării. Caisul a înflorit bine, au fost necesare proceduri de rărire în unele ferme horticole. În general, se așteaptă o recoltă bună în toată țara, cel puțin nu mai mică decât anul trecut (12,5 mii tone din 3,9 mii hectare).

De obicei, practic întreaga recoltă de caise timpurii merge pe piața internă a Moldovei. Fermierii nu s-au hotărât încă asupra nivelului inițial al prețurilor cu ridicata pentru caise. Un preț confortabil pentru producătorii agricoli, conform recenziilor lor, este de aproximativ 45-50 lei/kg, ceea ce este cu aproximativ 20-25% mai mare decât nivelul prețurilor de pornire la caise de anul trecut. Și aproape de două ori mai mari decât prețurile cu ridicata la cireșe.

Între timp, este logic să ținem cont de faptul că în supermarketurile din Chișinău au apărut la începutul acestei săptămâni, caise turcești. Prețul în acel moment era de 85-90 lei/kg, dar vineri a scăzut la 70-75 lei/kg.

Susa: EastFruit
 
loading ...