SOIURILE DE CAISE CARE ÎȚI ADUC PROFIT GARANTAT. Iată ce trebuie să faci ca să poți obține câte 20 de tone de fructe la hectar

08 jul 2020
 

Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piețele externe, iar producerea lor poate deveni o activitate destul de profitabilă pentru agricultorii din Republica Moldova. Cu toate acestea, în țara noastră, livezile de cais constituie doar 3,5 mii de hectare. Cele mai multe sunt amplasate în centru și sud.

Caisele moldovenești de regulă sunt exportate pe piețele tradiționale, însă pentru a vinde în țările europene, producătorii trebuie să planteze soiuri noi, solicitate de consumatorii străini. Pentru aceasta este nevoie de implementat tehnologii moderne ca fructele să fie de calitate.
 


Specialiștii USAID recomandă plantarea livezilot intensive, cu o densitate de la 667 -1667 de pomi per hectar, în funcție de portaltoi (Myrobalan 29 C  și Wavit), cu soiuri noi ca ”Tsunami” (EA 5016), ”Big Red”, ” Kyoto”, ”Lady cot”, ”Faralia” și  ”Farbaly”. 

 

În acest an, Asociația Moldova-Fruct, cu suportul APM și în parteneriat cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, au inițiat testarea soiului ”Lady Cot” și a portaltoiului ”Wavit”, care au fost deja incluse în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. 
 


Soiul de caise ”Lady Cot” a fost testat într-o gospodărie agricolă din satul Mândrești, raionul Telenești. Producătorul deține 14 hectare de livadă de cais, inclusiv plantație intensivă, cu soiuri moderne. Adrian Caldare, reprezentantul companiei, a menționat că adoptarea soiurilor noi a fost determinată de intențiile pentru a începe exporturi în țările membre ale UE, cum ar fi în Italia, Polonia sau Romania, unde consumatorii sunt obișnuiți cu anumite tipuri de caise. Totodată, soiurile noi au intrat în rod, iar în anul trei de plantare, au circa 15 kg de caise pe pom, comparativ cu soiurile tradiționale care încep a fructifica după patru sau chiar cinci ani. În plus, copacii înfloresc mai târziu decât cei tradiționali, iar acest lucru exclude riscul de a îngheța primăvara.

 

În 2021 va continua testarea pentru alte 9 soiuri de caise. Este vorba despre ”Pinkot”, ”Pricia”, ”Farlis”, ”Alice Col”, ”Anegat”, ”Digat”, ”Gilgat”, ”Iziagat” și ”Jengat”.

 

În anul 2019, producția de caise în Republica Moldova a fost de 15 mii de tone, însă în 2020, din cauza condițiilor climaterice, producția de caise s-a redus considerabil.  Conform datelor statistice, în prezent, recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este între 3 și 6 tone de fructe la hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.

SOIURILE DE CAISE CARE ÎȚI ADUC PROFIT GARANTAT. Iată ce trebuie să faci ca să poți obține câte 20 de tone de fructe la hectar

SOIURILE DE CAISE CARE ÎȚI ADUC PROFIT GARANTAT

Iată ce trebuie să faci ca să poți obține câte 20 de tone de fructe la hectar

SOIURILE DE CAISE CARE ÎȚI ADUC PROFIT GARANTAT. Iată ce trebuie să faci ca să poți obține câte 20 de tone de fructe la hectar

loading ...