STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

08 sep 2021
Potrivit unui monitoring al experților EastFruit, de la începutul lunii august și până la începutul lunii septembrie a acestui an, în Moldova prețurile cu ridicata pentru strugurii albi de masă au scăzut în medie de la 30 lei/kg la numai 10 lei/kg, iar soiurile roșii - de la 35 lei/kg la doar 12 lei/kg. Soiurile apirene au cedat aproape jumătate din preț și au ajuns la 15 lei/kg. În septembrie, acest proces, conform operatorilor pieței de fructe, probabil va fi mai lent, dar va continua, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Experții asociațiilor de viticultori consideră că reducerea costului strugurilor în această perioadă se datorează specificului structurii soiurilor cultivate. În ultimii cinci ani, numeroase plantații de soiuri timpurii de struguri de masă au dispărut. Drept urmare, în perioadele medii din Moldova, strugurii timpurii din sere și câteva podgorii comerciale în câmp deschis sunt vândute - parțial pe piața internă, parțial pentru export - la un preț cu ridicata de 40-55 lei/kg.  
 
Și de la începutul lunii august volumul ofertelor la aceste produse a scăzut constant. În septembrie, în cantități mai mult sau mai puțin semnificative, pe piața moldovenească găsim numai ciorchici din soiurile Victoria, Prezentabil, Cardinal etc. Mai mult, cea mai mare parte a furnizorilor în această perioadă erau micii viticultori, care, în general, dețin doar câteva hectare de plantații. Volumul produselor este suficient pentru a acoperi cererea pieței interne (în același timp, trebuie să se țină cont de capacitatea scăzută de plată a consumatorilor și de disponibilitatea fructelor alternative). Dar insuficient pentru ca traderii  să completeze în mod regulat loturi de export de struguri varietali. Luând în considerare aceste circumstanțe, nivelul prețurilor de achiziție pentru strugurii „de vară” este în scădere.
 
Anul acesta scăderea prețurilor de vânzare și de vânzare cu ridicata la struguri va dura probabil până la începutul lunii octombrie, când strugurii din soiul principal de export, Moldova, vor apărea pe piață cu o întârziere de două săptămâni în comparație cu sezonul precedent.

Sursa: https://east-fruit.com
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ

De ce?

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

loading ...