STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

08 sep 2021
Potrivit unui monitoring al experților EastFruit, de la începutul lunii august și până la începutul lunii septembrie a acestui an, în Moldova prețurile cu ridicata pentru strugurii albi de masă au scăzut în medie de la 30 lei/kg la numai 10 lei/kg, iar soiurile roșii - de la 35 lei/kg la doar 12 lei/kg. Soiurile apirene au cedat aproape jumătate din preț și au ajuns la 15 lei/kg. În septembrie, acest proces, conform operatorilor pieței de fructe, probabil va fi mai lent, dar va continua, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Experții asociațiilor de viticultori consideră că reducerea costului strugurilor în această perioadă se datorează specificului structurii soiurilor cultivate. În ultimii cinci ani, numeroase plantații de soiuri timpurii de struguri de masă au dispărut. Drept urmare, în perioadele medii din Moldova, strugurii timpurii din sere și câteva podgorii comerciale în câmp deschis sunt vândute - parțial pe piața internă, parțial pentru export - la un preț cu ridicata de 40-55 lei/kg.  
 
Și de la începutul lunii august volumul ofertelor la aceste produse a scăzut constant. În septembrie, în cantități mai mult sau mai puțin semnificative, pe piața moldovenească găsim numai ciorchici din soiurile Victoria, Prezentabil, Cardinal etc. Mai mult, cea mai mare parte a furnizorilor în această perioadă erau micii viticultori, care, în general, dețin doar câteva hectare de plantații. Volumul produselor este suficient pentru a acoperi cererea pieței interne (în același timp, trebuie să se țină cont de capacitatea scăzută de plată a consumatorilor și de disponibilitatea fructelor alternative). Dar insuficient pentru ca traderii  să completeze în mod regulat loturi de export de struguri varietali. Luând în considerare aceste circumstanțe, nivelul prețurilor de achiziție pentru strugurii „de vară” este în scădere.
 
Anul acesta scăderea prețurilor de vânzare și de vânzare cu ridicata la struguri va dura probabil până la începutul lunii octombrie, când strugurii din soiul principal de export, Moldova, vor apărea pe piață cu o întârziere de două săptămâni în comparație cu sezonul precedent.

Sursa: https://east-fruit.com
 

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ

De ce?

STRUGURII NOȘTRI DE MASĂ: NICI PREȚ, ȘI NICI CERERE PE PIAȚĂ. De ce?

loading ...