VOM MÂNCA SAU NU PEPENI VERZI AUTOHTONI ÎN ACEST AN?Agricutor: “Va fi mai greu să-i găsiți pe rafturi”

14 jul 2020
Încă o veste tristă pentru moldoveni. Deși așteaptă nerbători să mânânce pepeni verzi autohtoni, se pare însă că va fi destul de greu în acest an să-i găsească la piață sau pe rafturile magazinelor. Asta pentru că roadă este puțină din cauza condițiilor meteorologice nefavorabilă, iar dacă nu va ploua în următoarele zile, prognozele pesimiste s-ar putea îndeplini. Veaceslav Mitrea, fermier din satul Micleușeni, raionul Strășeni cultivă pepeni verzi și galbeni pe o suprafață de 2 hectare. Agricultorul spune că investițiile sunt destul de mari și se teme că va înregistra pierderi.

 “Roada anul acesta este foarte slabă. Și-a pus amprenta seceta și înghețurile care au fost prezente până în 25 mai. Acum, sperăm că temperaturile ridicate din iulie să nu afecteze și recolta pe care mizăm să o obținem. Se știe că la 35 de grade pepenele verde arde fără a reuși să se coacă. Noi am avut cazuri când ardeau și pepenii care mai aveau mult timp până la coacere. Dacă va fi vremea bună, planificăm să apărem pe piață în luna august. Sperăm prețurile să nu fie prea mici, în caz contrar, vom înregistra pierderi”, a declarat Veaceslav Mitrea.

În sudul țării, situația nu este mai bună. Zahar Mitul este fermier din satul Congazcic, Comrat, cu o experiență de cultivare a pepenelui verde și galben de mai bine de zece ani. Dacă în anii trecuți antreprenorul cultiva peste 50 de hectare, în acest an, a renunțat să mai producă pe așa suprafațe mari. Asta pentru că în perioada de coacere, este nevoit să depun foarte mult efort, iar uneori nici nu nu reușește să-și acopere investițiile.

 “Cultivarea acestor fructe capricioase este suficient de dificilă și dacă nu mai ai noroc de un an cu niște condiții climaterice bune, nu obții rezultate. Anul acesta, pepene verde noi am plantat pe o suprafață foarte mică. Consumatorii noștri sunt obișnuiți cu pepenele verde din zona Comrat, însă va trebui să-i dezamăgim fiindcă roada este foarte slabă. Cu aceste temperaturi ridicate, arde totul pe câmpuri”, a menționat agricultorul.



Cea mai mare recoltă de pepeni verzi pe care Zahar Mitul a reușit s-o strângă în anii precedenți a fost de 45 de tone de pe un hectar. Fermierul cultivă diferite soiuri, cum ar fi “Krimson Sweet”, “Red Star” ,”Talisman”, “Tamerlan”, și “Producător”.

Cultivăm astfel de soiuri, pentru că se coc în perioade diferite și se diferențiază prin mărime, productivitate și gust. După coacere, dacă e foarte cald, pepenii verzi riscă pur și simplu să ardă în doar două săptămâni. Pe ei apar pete galbene și nu mai pot fi vânduți. Orice problemă care împiedică pătrunderea produsului pe piață bate asupra prețului și, respectiv, a câștigului. Consumatorii așteaptă produsele autohtone să apară, însă anul acesta se pare că va fi mai dificil să le găsească pe rafturile magazinelor sau a piețelor”, a declarat antreprenorul.

În timpul sezonului, producătorii din Congazcic asigură piaţa Republicii Moldova cu pepene verde şi galben în proporţie de 45% din cantitatea totală. Anul acesta însă urmează să vedem cum va fi situața. În prezent, în magazine, se vând pepeni verzi importați din Grecia. Prețul unui kilogram este de aproape 9 lei.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

SERGIU NEGRESCU: Tehnici de tăiere a pomilor fructiferi

27 jan 2022

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

VOM MÂNCA SAU NU PEPENI VERZI AUTOHTONI ÎN ACEST AN?Agricutor: “Va fi mai greu să-i găsiți pe rafturi”

VOM MÂNCA SAU NU PEPENI VERZI AUTOHTONI ÎN ACEST AN?Agricutor: “Va fi mai greu să-i găsiți pe rafturi”

VOM MÂNCA SAU NU PEPENI VERZI AUTOHTONI ÎN ACEST AN?Agricutor: “Va fi mai greu să-i găsiți pe rafturi”

loading ...