VIDEO: Aspecte tehnologice pentru cultivarea rapiței

15 jul 2024
Rapița este o plantă profitabilă pentru fermieri atât din punct de vedere economic, cât și sub aspectul unui bun premergător. Eliberează timpuriu câmpul și, cum spun agricultorii, este cea care aduce primii bani în fermă. Schimbările climatice vin, însă, în fiecare an cu noi provocări: insuficiență de umiditate în sol, fluctuații mari de temperatură, condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. În acest context, Corteva Agriscience a organizat un seminar teoretic pentru distribuitorii de inputuri din R. Moldova, unde a împărtășit cele mai importante aspecte tehnologice pentru cultivarea rapiței.
 
Oleg Nistiriuc, Reprezentant Comercial Corteva în R. Moldova:
Astăzi, dăm start campaniei pentru culturile de toamnă 2024. Începem cu rapița, hibrizii Pioneer: PT298 PT303 PT314 PT315; desigur, produsele de protecție: erbicidele Galera Super, Slash EC, Citadel, tratament sămânță Ympact și toată gama de fertilizanți și stimulatori de creștere din portofoliul Corteva.
 
Reușita culturii de rapiță depinde de 3 aspecte importante: fertilizare, protecție împotriva dăunătorilor și epoca optimă de semănat. În ultimii 5 ani, s-a observat că rapița semănată mai târziu a avut rezultate mai bune în câmp. Respectiv, specialiștii Corteva recomandă semănatul rapiței începând cu 10 septembrie, nu 15 august, cum eram obișnuiți.
 


Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva RO & MD:
Culturile care au răsărit mai târziu de 10 octombrie au fost mai productive decât cele răsărite la început de septembrie.
 
Lupta cea adevărată a fermierului începe în primăvară cu gărgărița tulpinilor de rapiță, care apare tot mai devreme în lan. 
 
Al doilea moment cheie pentru tratamentul împotriva dăunătorilor este perioada preflorală. Aici, combatem gărgărița florilor de rapiță.
 
Un alt aspect – fermierii subfertilizează culturile de toamnă. Normele de azot recomandate pentru rapiță sunt de 40 de kg în toamnă și 80 de kg de azot în iarnă.
 
Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva RO & MD
Eliminarea competiției buruienilor din primele faze de vegetație este esențială pentru cultura de rapiță. Recomandăm aici erbicidul Galera Super. Planta trebuie să acceseze nutrienții aplicați odată cu semănatul. De asemenea, facilităm accesul la resursele de apă din sol. La cerealele păioase, în acest sens, recomandăm erbicidul Citadel. Foarte importante pentru cultura de rapiță în toamnă sunt produsele ce corectează carența de bor cu Keylate B. Starter Mn Platinum în doze de 2-3 litri la hectar poate asigura o dezvoltare rapidă pentru cultură.
 
Toate produsele Corteva se bazează pe studiul riguros al substanțelor active și efectul lor asupra plantelor, fapt ce permite acestora să răspundă exact necesităților din câmp, iar fermierilor să obțină recolte bogate și de calitate înaltă.
 
Pentru mai multe detalii de la eveniment, vedeți materialul VIDEO.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.md  
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube  
 
loading ...