CÂT VOR COSTA PRODUSELE DE PROTECȚIE A CULTURILOR ÎN 2023. Prognoze, tendințe, analize ale experților

19 dec 2022
Pe piața europeană, erbicidele au devenit cu 24% mai scumpe în 2022, iar fungicidele costă cu aproape 10% mai mult. Pe piața mondială, prețurile merg în direcția opusă de ceva vreme. Întrebarea este: cum rămâne cu prețurile și oferta în 2023?

O mare parte a produselor de protecție a culturilor și a materiilor prime chimice, utilizate pentru fabricarea acestora provin din China. Și industria chineză de protecție a culturilor și îngrășăminte se luptă cu prețurile foarte mari ale energiei, la fel ca industria agrochimică din Europa. De asemenea, există și blocaje nesfârșite cu consecințe masive pentru producția și exportul celor mai importante produse agrochimice, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Piața produselor de protecție a culturilor este una globală - mai ales că companii precum Bayer și BASF operează de mult timp fabrici mari de producție în China.

Stocurile scumpe stau pe loc - piața mondială mult mai ieftină

Din cauza prețurilor mari - asemănătoare cu cele ale îngrășămintelor - cererea pentru produsele de protecție s-a prăbușit. Pe piața mondială, prețurile erbicidelor au scăzut, așadar, semnificativ în trimestrul al patrulea din 2022 - nu (încă) și în Europa.

Dar perspectivele prețurilor pentru 2023 rămân incerte din cauza numeroaselor crize. Cu toate acestea, marii comercianți agricoli și grupurile agrochimice au reușit să cumpere cel mai important erbicid din lume, glifosatul, din China la începutul lunii noiembrie pentru 7,3 USD pe kg (de fabrică) - față de puțin sub 10 USD pe kg în aprilie 2022 și pentru 13,3 USD la sfârșitul anului 2021.

Situația de criză continuă

Este posibil ca efectele să fie similare cu cele de pe piața îngrășămintelor. La începutul lui 2022, am observat o încetinire a cererii globale din cauza inflației vertiginoase și a unei dispoziții reduse de a plăti acele prețuri mai mari. Cu toate acestea, costurile de producție ale mărfurilor vândute au continuat să crească odată cu prețurile ridicate la energie.

În 2022, întreruperea continuă și perturbarea lanțului de aprovizionare a provocat o a doua rundă de lipsuri de aprovizionare care, evident, încă nu s-au încheiat. În prezent, există o scădere treptată a stocurilor în SUA și Europa - dar adesea la un nivel de preț semnificativ mai ridicat.

Analiștii spun că ne confruntăm cu un al treilea val de lipsuri de aprovizionare

Având în vedere riscul unei crize energetice în Europa, aprovizionarea globală cu energie poate fi îmbunătățită doar într-o măsură limitată în această iarnă. Cererea de energie ar putea atinge un maxim istoric din cauza unei ierni reci.

Acest lucru ar pune o presiune extremă asupra producției chimice de îngrășăminte minerale și pesticide ca industrie consumatoare de energie. Fiind unul dintre cei mai mari giganți chimici din Germania, BASF ar trebui să oprească producția dacă aprovizionarea cu gaze naturale va scădea la mai puțin de jumătate din cerere, a anunțat cea mai mare companie chimică din lume.

Problemele continuă în 2023

Sezonul 2023 în emisfera nordică a început în octombrie 2022. Într-o piață cu stocuri mari, „cum iau companiile decizii cu privire la vânzările viitoare” este o întrebare cheie, spun analiștii de protecție a culturilor. Odată cu scăderea prețurilor de pe piața globală, prețurile de protecție a culturilor sunt de asemenea, probabil să crească în Europa, iar SUA vor fi sub presiune, iar companiile vor trebui să ofere fermierilor reduceri de preț - și pentru a stimula din nou cererea.

Conversațiile fermierilor despre inputurile agricole pentru 2023 se concentrează pe costuri mai mari și disponibilitatea produselor. Pe măsură ce îngrășămintele continuă să domine aceste discuții, inputurile agricole, cum ar fi semințele și substanțele agrochimice, pot deveni subiecte aproape uitate. Cu toate acestea, minimizarea costurilor în aceste zone de producție este la fel de importantă pentru menținerea profiturilor în ferme.
 
loading ...