CUM CONTROLEZI FĂINAREA LA VIȚA-DE-VIE: Experiența fermierilor români

12 jun 2025
Variabilitatea climatică din ultimii ani, caracterizată de ierni mai blânde și primăveri umede, a accentuat severitatea atacurilor de făinare în podgoriile europene, inclusiv în România. Pentru a face față acestor provocări și pentru a proteja calitatea strugurilor destinați vinurilor premium, viticultorii români apelează tot mai des la soluții inovatoare precum fungicidul Talendo®, dezvoltat de Corteva Agriscience.
 
Bazat pe molecula activă proquinazid, Talendo® previne germinarea sporilor și dezvoltarea făinării, fiind deja integrat cu succes în strategiile de protecție ale numeroșilor producători. Un exemplu este cel al Domeniilor Mitroi, administrate de ing. Banea Dumitru, în zona Valul lui Traian (podgoria Murfatlar), unde Talendo® este utilizat constant de mai mulți ani.
 


Îl aplicăm înainte de înflorire și în faza de creștere a boabelor. Talendo® oferă protecție eficientă chiar și în anii cu umiditate ridicată, fiind esențial mai ales pentru soiurile sensibile la făinare, declară ing. Banea. El adaugă că lipsa fenomenului de rezistență și stabilitatea pe termen lung sunt argumente clare pentru aplicarea fungicidului pe întreaga suprafață cultivată – 167 ha în prezent, cu planuri de extindere la 210 ha.
 
Domeniul include soiuri precum Fetească Regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon sau Fetească Neagră, iar investițiile recente includ și o cramă cu o capacitate de 2 milioane de litri, menită să sprijine integrarea completă a producției.
 
Talendo® s-a dovedit astfel o soluție eficientă și sustenabilă pentru combaterea făinării și menținerea unei productivități constante și a calității superioare a vinurilor românești.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro  
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube  
 
loading ...