CUM SĂ-ȚI PROTEJEZI RAPIȚA. Soluțiile în această toamnă vin de la compania ADAMA

30 oct 2020
Chiar și cei mai experimentați agricultori știu deja că rapița este o cultură care necesită o atenție sporită pentru a obține producție înaltă. Compania ADAMA vine și în acest sezon cu soluții simple, dar potrivite pentru a ajuta fermierii moldoveni.

Primele soluții sunt fungicidele CUSTODIA 320 SC, MIRAGE 45 ECNA, ZAMIR 400 EW și ORIUS 25EW sunt recomandate pentru agricultorii care vor să aibă rapița sănătoasă. Sunt produse de ultimă generație ce au efect sinergic de protecție și acționează în trei moduri: preventiv, curativ și eradicant. Totodată, ajută cultura să reziste la atacurile patogenilor și prelungește perioada de vegetație. Aceste produse se aplică într-un sigur sezon și doar cu un tratament pe aceeași suprafață. Este indicat ca fungicidele să fie introduse înainte ca să apară simptomele de boală.

CUSTODIA 320 SC este un fungicid recomandat în primul rând pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum)și alternarioza în cultura de rapiță. Acest produs este rapid absorbit de organele vegetative ale plantelor, cu translocare în special acropetală, adică de la bază spre vârf. Momentul optim de aplicare este atunci când aproximativ de la 10% până la 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise (BBCH 61-65). Fungicidul este recomandat de specialiști, dar mai ales de agricultori cei care s-au convins în eficiența produsului.Mod de acțiune: Fungicidul vine în formă de suspensie concentrată și conține două substanțe active din clase chimice diferite. Substanța activă azoxistrobin este un fungicid cu spectru larg de acțiune care face parte din clasa strobilurinelor, acestea la rândul lor fiind incluse într-o clasă de compuși fungici, denumiți ß-metoxiacrilați sau inhibitori Qol, care acționează prin inhibarea lanțului respirator la nivelul complexului III. Cu toate că substanța activă este lent absorbită, înalta sa activitate fungică intrinsecă asigură un control bun al agenților patogeni. Compusul suprimă și alți fungi, reduce competiția pentru nutrienți, inhibă transferul de electroni în mitocondrii, dereglează metabolismul și previne creșterea fungilor țintă. Totodată, substanța activă tebuconazol este un triazol care aparține unui grup de fungicide cunoscute ca inhibitori de demetilare ai sterolului. Efectiv, tebuconazolul oprește creșterea ciupercilor prin inhibarea demetilazei C-14 în biosinteza ergosterolului. La fel, substanța oferă rezistență mai bună la factorii de stres.

MIRAGE 45 ECNA (0,8-1,0 l/ha) - este un fungicid din grupa imidazolilor cu acţiune de contact şi penetrant - translaminară (trece prin limbul frunzei) cu o remanenţă de cca. 4 – 5 săptămâni. Datorită proprietaţilor sale, are acţiune preventivă şi curativă asupra unui mare număr de specii de ciuperci fitopatogene din clasele Ascomycetes şi Deuteromycetes.

ZAMIR 400 EW (0,5-0,75 l/ha) - fungicid complex cu acţiune de contact, sistemică şi translaminară, se absoarbe şi se translocă rapid în plantă (la circa 2 ore de la tratament), fiind rezistent la spălarea de către precipitaţii. datorită conţinutului său, produsul are atât acţiune preventivă, cât şi curativă şi eradicantă.

ORIUS 25 EW este protecția de care ai nevoie pentru a depăși iarna. Este un fungicid sistemic cu spectru larg și eficiență ridicată împotriva numeroaselor boli. Se absoarbe rapid în țesuturi, în maxim 2 ore de la aplicare, având o remanență de 3 – 4 săptămâni. Produsul circulă ascendent prin sistemul circulator, protejând frunzele şi creşterile noi. Are o bună acţiune reziduală care se manifestă pentru o perioadă îndelungată. Fungicidul are acțiune preventivă, curativă, dar și eradicantă. Conține substanța activă tebuconazol. ORIUS 25 EW se aplică prin stropiri în timpul vegetaţiei, la avertizare, sau la apariţia primelor simptome de boală. Numărul maxim de tratamente posibil de aplicat într-un sezon şi intervalul fenologic de efectuare a tratamentelor sunt maxim două ori, în intervalul dintre începutul înălţării primului nod şi sfârşitul înfloritului (BBCH 30 - 69).Toamna în culturile de rapiță se întâlnesc mai multe specii de organisme nocive împotriva cărora sunt necesare de aplicat măsuri de combatere, la depășirea pragului economic de dăunare. Astfel, din dăunători în culturile de rapiță cel mai frecvent pot fi atacate de purici de pământ, molia verzei, viespea rapiţei. În combaterea principalelor specii de insecte dăunătoare se recomandă insecticidele MAVRIK 2 F și LAMDEX 5 EC.


 
MAVRIK 2 F, produs de de ultimă generație care nu afectează albinele. Acesta se poate aplica inclusiv în perioada înfloritului. Insecticidul conține tau-fluvalinat este un piretroid de sinteză unic, întrucât, spre deosebire de toți ceilalți piretroizi, acționează în mod diferit asupra sistemului nervos al dăunătorilor țintă, cum ar fi afide, tripși și purici de frunze, dar și unele coleoptere și lepidoptere. Datorită insolubilității sale în apă, MAVRIK 2 F este foarte rezistent la ploi. Aplicarea se poate face și la temperaturi mai ridicate.


LAMDEX 5 EC conține o substanță activă care face parte din generația a treia de piretroizi de sinteză, care se caracterizează printr-o mai mare fotostabilitate și o mai accentuată activitate insecticidă. Aplicarea sa se poate face și la temperaturi mai ridicate decât, fără ca efectul de combatere să se diminueze. Substanța activă pe care o conține lambda-cihalotrinul este mai stabilă și are o perioadă de acțiune mai îndelungată, având totodată și un efect repelent (îndepărtează insectele din zonele tratate) și antihrănire (provoacă sațietate insectelor, care în felul acesta nu se mai hrănesc). Asupra organismelor țintă acționează atât prin contact cât și prin ingestie, având și efect rezidual de lungă durată. Tratamentul cu LAMDEX 5 EC se face doar atunci când sunt confirmați dăunătorii.

Compania ADAMA este lider mondial pe piața produselor de uz fitosanitar. Portofoliul activ și extins cu produse inovative vine să ajute fermierii în soluționarea problemelor complexe care apar. Tehnologiile moderne în protecția culturilor de la ADAMA contribuie la creșterea performanțelor companiilor agricole și sporesc capacitățile fermierilor moldoveni de a concura pe piața Uniunii Europene.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

CORTEVA LANSEAZĂ UN NOU WEBSITE PENTRU FERMIERII DIN REPUBLICA MOLDOVA

26 jan 2022

ADAMA răstoarnă miturile agricole. Detalii în Noul Catalog de produse 2022

24 jan 2022

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021

EX-ȘEFUL CONSILIULUI CONCURENȚEI VA FI VERIFICAT DE ANI. Ce spun companiile specializate în comerțul cu produse fitosanitare amendate de Răducan

17 nov 2021

EXIREL® - cel mai NOU INSECTICID de la FMC pentru POMI FRUCTIFERI și VIȚĂ DE VIE

04 nov 2021

CUM SĂ-ȚI PROTEJEZI RAPIȚA. Soluțiile în această toamnă vin de la compania ADAMA

CUM SĂ-ȚI PROTEJEZI RAPIȚA

Soluțiile în această toamnă vin de la compania ADAMA

CUM SĂ-ȚI PROTEJEZI RAPIȚA. Soluțiile în această toamnă vin de la compania ADAMA

loading ...