https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.22 EUR
17.78 USD
0.24 RUB
4.31 RON
0.65 UAH
INVAZIE DE GĂRGĂRIȚE LA CULTURILE DE RAPIȚĂ

INVAZIE DE GĂRGĂRIȚE LA CULTURILE DE RAPIȚĂ

23 apr 2020
SFATURI ȘI PRODUSE CARE TE VOR AJUTA

Mai bine de opt luni avem instalată în țară o secetă severă ce provoacă pagube enorme la culturile păioase de toamnă. Fermierii așteptau cu nerăbdare precipitațiile prognozate de meteorologi, însă nu au fost să fie. Și parcă asta nu ar fi fost de ajuns. Diferența de temperatură între zi și noapte, dar și înghețurile repetate au influențat nu doar la distrugerea culturilor, dar și au sporit dezvoltarea mai multor boli și dăunători. Un dăunător periculos este gărgărița care se găsește la tulpinile de rapiță. Unii fermieri s-au pomenit deja cu o invazie de dăunători la câmpurile semănate cu rapiță. Oaspeții nepoftiți s-au dezvoltat pe terenurile agricultorilor care nu au tratat în ferestrele calde de primăvară, acum două săptămâni, cu insecticide rapița pentru a preveni apariția și dezvoltarea acestui parazit.Inițial, gărgărița hibernează în sol și își începe migrarea atunci când temperatura pământului este de aproximativ de 6°C. Dăunătorii tulpinilor de rapiță ca și cel al semințelor sunt periculoși atunci când plantele pornesc în vegetație, dar continuă până la sfârșitul înmuguritului. Totuși, perioada de atac a dăunătorului începe la temperaturi care variază între 9-12°C.
În această perioadă, nu este recomandat ca rapița să fie tratată cu insecticid, deoarece este deja în floare, iar albinele își fac apariția. Datorită inflorescenţei foarte bogate, peste 10 milioane de flori la hectar, şi a producției importante de nectar (0,6 mg/24 h/floare) şi de polen (1-1,3 mg/floare), albinele sunt atrase de la distanţe destul de mari. S-a constatat prezenţa a 20.000 de albine pe un hectar în comunități amplasate la 3,5-4 km depărtare de câmp. Iată de ce este important ca fermierii să fie solidari cu apicultorii și să folosească produse de uz fitosanitar care nu ucid albinele.Astfel de insecticide inofensive, cu spectru larg destinat combaterii daunatorilor la grâu, orz, ovăz, rapiță și cartof este ’’BISCAYA’’ pus la dispoziția fermierilor de către compania Bayer  și ’’MAVRIK’’ de la compania Adama.

RECOMANDĂRI PRIVIND APLICAREA INSECTICIDULUI PIRETROID “MAVRIK”Rapiţă: Tratamentul se poate face la avertizare, inclusiv în timpul înfloritului, fără a fi afectate populaţiile de albine. Persistenţa îndelungată a produsului pe părţile tratate ale plantelor asigură de regulă protecţia culturii până la recoltare. Dacă este necesar, înaintea recoltării, se mai poate face un tratament mai ales împotriva puricelui cenuşiu care formează colonii în partea superioară a plantelor de rapiţă, diminuând producţia şi îngreunând recoltatul.

Mai multe infromații despre ’’MAVRIK ’’ aflați AICI

RECOMANDĂRI PRIVIND APLICARE INSECTICIDULUI SISTEMIC ’’BISCAYA”Rapiță: Se utilizeaza la doza de 0,3-0,4 l/ha pentru combaterea gândacului lucios (Meligethes aeneus) și gărgărița silicvelor (Ceutorrhynchus assimillis). Tratamentul se efectuează la avertizarea, în cantități de soluție între 300-400 l/ha. „BISCAYA’’ poate fi utilizat fără restricții în perioada înfloritului. Apicultorii vor fi atenționați înainte de efectuarea tratamentului. Timp de pauză: 30 zile.“BISCAYA’’ 240 OD are o eficacitate ridicată și un spectru larg de influență atât împotriva insectelor care înțeapă și sug sucul celular, cât și supra acelora care rod părțile aeriene ale plantei.

Mai multe despre ’’BISCAYA’’ aflați AICIPentru a preveni atacul gărgăriței tulpinilor de rapiță se recomandă împărțirea terenului în sole și rotirea culturii de rapiță, astfel încât să revină pe același teren o data la aproximativ 3 ani.

Gărgărița tulpinilor este un dăunător agresiv, greu de combătut odata ce larvele încep să se dezvolte. Eliminarea plantelor din aceeași familia, cea a cruciferelor, poate ajuta la controlul răspândirii parazitului.

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!

Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produsele de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, dar nu uitați să protejați albinele și animalele.
 
 
STRATEGIA APLICATĂ DE “FRESH TIME” PENTRU A-ȘI PĂSTRA ANGAJAȚII. Mai multe afli AICI
18 jun 2021
CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții
18 jun 2021
“CASA DIN LUNCĂ”, PRIMA PENSIUNE ECOLOGICĂ DIN ȚARĂ. Unde se află și cine vă așteaptă, aflați mai jos
15 jun 2021
LEGUME NATURALE DE LA LEOVA. Unde le găsiți, cine le cultivă și cum le puteți comanda online, aflați AICI
14 jun 2021

INVAZIE DE GĂRGĂRIȚE LA CULTURILE DE RAPIȚĂ

INVAZIE DE GĂRGĂRIȚE LA CULTURILE DE RAPIȚĂ

INVAZIE DE GĂRGĂRIȚE LA CULTURILE DE RAPIȚĂ

loading ...