La nivel mondial, analiștii vorbesc despre o ușoară scădere a prețurilor la îngrășăminte în viitorul apropiat, mici reduceri deja se atestă. Aceste prognoze dau bătăi de cap importatorilor din țara noastră întrucât drumul îngrășămintelor până în Republica Moldova este în continuare unul lung, cu cheltuieli majore și foarte anevoios.
Potrivit importatorilor, sunt loturi achitate încă în luna octombrie 2022 care așa și nu au ajuns în țară. Din cauza blocajelor de la intrarea pe Dunăre, navele stau în așteptare luni întregi. Așa încât îngrășămintele au fost importate încă cu prețurile din toamnă nu ne putem aștepta că acestea vor fi vândute mai ieftin.
Cu toate acestea, potrivit distribuitorilor, în prezent, fertilizanții atestă o ușoară ieftinire, comparativ cu prețul din toamnă, dar fermierii nu se grăbesc să-și facă plinul. Ieftiniri mai mari nu se prevăd.
Fermierii cumpără mai puțin în această perioadă. Majoritatea nu au bani, așteaptă să vândă producția. Dar în perioada în care va crește cererea, eu cred că vom avea un deficit de fertilizanți pe piață. În prezent, cererea este foarte mică și oferta foarte slabă. La sezon, cererea va crește, dar nu știu dacă vom avea oferte.
Pentru noi, este complicat să aducem îngrășămintele. Navele stau încărcate în așteptare încă de anul trecut. Pe Dunăre, rândurile și blocajele sunt foarte mari. Noi ca distribuitori nu știm dacă vom putea aduce produsele la timp, asta este cea mai mare problemă. Achităm cu prețul de acum, pentru a avea îngrășămintele la sezon. Timpul de livrare este destul de mare, sunt companii care au achitat în august și primesc marfa abia acum.
Este foarte greu să importăm în condițiile în care prețurile cad, dacă în fiecare zi acestea scad cu 50 de euro, înseamnă că nimeni nu le cumpără. Să comandăm acum și să primim marfa în mai când nimeni nu are nevoie, tot nu vrem, din acest motiv, noi importăm mai puți, a declarat pentru AGROMEDIA, Stanislav Demeanciuc, directorul general al companiei importatoare de fertilizanți „Agrocenter EuroChem” SRL.
Potrivit unei analize prezentate de Analiză Economică al celei mai mari bănci din Polonia, Banca PKO BP, la nivel global, în sezonul 2022-2023 consumul de îngrășăminte urmează să scadă cu 5%, mai mult decât în anul agricol 2021-2022, când scăderea a fost de 2,4%.