PREVENIȚI CARENȚA DE BOR LA SFECLĂ CU ÎNGRĂȘĂMÂNT FOLIAR. Iată ce recomandă specialiștii

19 jun 2020
Deficitul de bor poate duce la apariția putregaiului inimii la cultura sfeclei de zahăr. Cu o fertilizare foliară adecvată, puteți preveni deteriorarea culturii. Putregaiul inimii este una dintre cele mai raspândite boli ale sfeclei care afectează puternic planta. Sfecla crește în prezent rapid, iar în zonele în care plouă abundent, există șanse mai mari de dezvoltare a bolilor. Astfel, borul este un element important pentru a proteja culturile în acest sens. Fertilizarea cu bor poate preveni putregaiul inimii, dar și uscarea frunzelor. Acolo unde au fost semnalate primele simptome de apariție a bolilor, ar trebui să acționați cât mai urgent. Câmpurile cu deficiență de bor au soluri ușoare și cu valori excesive de pH.
 

Totuși, plantele de sfeclă de zahăr au nevoie de foarte multă apă pentru a se putea dezvolta corespunzător. În acest sens, sunt importante trei perioade: iunie, iulie și august, când regimul de precipitații trebuie să fie destul de abundent. Când planificați să aplicați îngrășământul foliar, fiți atenți la condițiile meteo. Sfecla are nevoie de aproximativ 500 grame de bor la hectar pentru o creștere bună. De vreme ce nutrientul nu poate fi mutat de la frunzele vechi la cele mai tinere, este necesar un aport constant în timpul vegetației. Aproximativ două treimi din bor este preluat în dezvoltarea timpurie a sfeclei. Prin urmare, fertilizarea trebuie să aibă loc mai devreme, până când rândurile se închid. Pentru fertilizarea foliară se recomandă o cantitate de bor cuprinsă între 400 și 500 grame la hectar. În cazul în care ceilalți microelemenți sunt, de asemenea, mai puțin disponibili, este necesar de aplicat și mangan, magneziu și sulf, nu doar bor.
 
Pentru o asimilare mai eficientă a îngrășămintelor, este recomandat să aplicați concomitent cu stimulatori de creștere. Iată ce recomandă specialiștii în protecția plantelor.
 

Din practica noastră, putem afirma că vom obține rezultate bune la cultura sfeclei de zahăr, doar dacă venim cu un complex integrat de produse special create pentru nutriția plantelor. Noi recomandăm aplicarea biostimulatorului “AMINOQUELANT B” și a stimulatorului de creștere “BLACKJAK”. Cu aceste produse obțineți recoltă sporită și un conținut de zahăr ridicat”, a menționat Veaceslav Osipov, reprezentantul companiei elvețiene în Moldova, “AVENTRO”.
 
AMINOQUELANT B este un produs pe bază de L-α-aminoacizi liberi, obţinuți prin hidroliză enzimatică şi bor (B). Aplicarea combinată a aminoacizilor şi a borului contribuie la îmbunătățirea asimilării borului de către plante și la o distribuție mult mai rapidă și mai eficientă a nutrientului, la nivelul frunzelor noi și la nivelul meristemelor apicale. Aplicarea produsului stimulează biosinteza şi transportul glucidelor solubile şi accelerează absorbţia unor ioni nutritivi. Borul din acest biostimulator, stimulează alungirea rădăcinilor, sinteza acizilor nucleici, formarea organelor de reproducere, şi activitatea unor enzime. Acest microelement favorizează respiraţia şi biosinteza flavonoidelor. La sfecla de zahăr se aplică în stadiul de 8 frunze, în doză de 2-3 L/ha.

BLACKJAK este o suspensie concentrată de acizi humici, ulmici şi fulvici (20%), realizată din leonardită, foarte bogată în humus. Leonardita utilizată la prepararea produsului Blackjak conţine 75% substanţe humice. Prin aplicarea produsului Blackjak, se obţin o serie de beneficii, după cum urmează: creşterea capacităţii de reţinere a apei în sol şi a capacităţii de aeraţie a solului, reducerea gradului de eroziune a solului pe terenurile în pantă, reţinerea ionilor nutritivi la nivelul rădăcinilor şi punerea lor treptată la dispoziţia plantelor, conversia nutrienţilor greu solubili din sol, în compuşi uşor accesibili plantelor, creşterea capacităţii de schimb cationic a solului. BlackJak contribuie la descompunerea mineralelor primare din sol, în minerale secundare, importante pentru nutriţia plantelor, creşterea capacităţii tampon a solului, chelatarea nutrienţilor metalici, în condiţiile unui mediu alcalin, creşterea conţinutului de azot total din sol, stimularea creşterii plantelor, prin accelerarea diviziunii celulare, creşterea sistemului radicular al plantelor, creşterea conţinutului de materie organică din sol, creşterea permeabilităţii membranelor celulare cu repercusiuni pozitive asupra transportului nutrienţilor în plantă, stimularea procesului de respiraţie la nivelul sistemului radicular, stimularea creşterii şi proliferării microorganismelor din sol, stimularea activităţii enzimatice din plante şi a fotosintezei, creşterea germinaţiei şi viabilităţii seminţelor, etc. La sfecla de zahăr, BlackJak se aplică la sol, înainte de semănat, în doză de 2-4 L/ha.
 
Acționați promt. Preveniți carențele de micronutrienți. Nu așteptați să apără primele simptome, pentru că atunci problemele nu vor putea fi soluționate, iar pagubele vor fi inevitabile.

 
 
 
loading ...