SFATUL SPECIALISTULUI. Ce tratamente se fac în această perioadă la terenurile semănate cu grâu și rapiță

13 oct 2020
 
După o perioadă secetoasă și plină de dezamăgiri pentru agricultori, a venit vremea când sunt nevoiți să ia totul de la capăt și să se pregătească de lucrările de toamnă. Doctorul în științe agricole, Sergiu Gavrilaș, a oferit mai multe detalii despre măsurile agro-fitotehnice care trebuie aplicate la grâu și rapiță.
 
"Cine a semănat grâul după grâu, adică nu a respectat asolamentul neapărat va trebui să facă tratament la semințe cu insecticid. Asta deoarece pot apărea probleme cu sârmarul și gândacul ghebos. Mai mult, avem dificultăți să găsim un insecticid potrivit pentru acești dăunători, pentru că la momentul actual practic nu există. A fost "Gaucho", însă deja este interzis, sau "Kestrel" care poate fi administrat 0,8 ml la tona de semințe, dar trebuie de văzut eficiența acestuia", a precizat specialistul Sergiu Gavrilaș.
 

Doctorul în științe agricole a explicat că un aspect important în această perioadă îl au și fungicidele. În acest context, ar fi indicat ca înainte de fiecare lucrare, producătorii agricoli să consulte specialiștii în domeniu.
 
"Fungicidele, la fel trebuie administrate împotriva mucegaiului de zăpadă, bolile de fuzarioze care sunt transmise prin semințe. Toți seamănă grâu după floare sau rapiță, doar cunoaștem că cel mai bun grâu îl obții după rapiță, iată de ce toamna aceasta va trebui să prelucreze cu erbicid pentru a combate rapița din grâu, fiindcă deja există semnale că acolo unde a fost semănat grâul, rapița se arată mai frumoasă. "Secator" este un erbicid potrivit pentru a interveni. Pe câmpurile unde rapița a fost semănată în urma grâului la fel trebuie de intrat cu erbicide ca: "Zelek" sau "Leopard", a mai spus Sergiu Gavrilaș.
 
Fermierii sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită și la rapiță. Iată explicația specialistului:
 
"Anul acesta vor fi probleme cu dăunătorii, mai ales atenție sporită la viespea rapiței. Din cauza condițiilor climaterice, acești dăunători se mențin încă din sezonul trecut, deoarece nu au înghețat. Sunt necesare măsurile de control asupra acestor probleme. Este binevenită inspecția în culturi o dată la două –trei zile, nu uităm nici de capcane și aplicarea insecticidelor. În caz contrar, omida repede acționează și produce daune suficient de grave. "Pyrinex" sau "Decis" sunt insecticidele pe care le recomand cu toată încrederea în acest sens", a subliniat doctorul în științe agricole Sergiu Gavrilaș.
 

Indiferent de lucrările pe care le fac producătorii agricoli, ar fi bine ca orice pas să fie coordonat cu un specialist. Acest lucru îi va ajuta să gestioneze eficient plantațiile și să obține recolte bune, fără investiții suplimentare.
loading ...