Pandemia nu este un impediment pentru compania ADAMA de a veni cu soluții eficiente în sprijinul agricultorilor. Recent, reprezentanții ADAMA au organizat un seminar online privind măsurile de protecție a livezilor de măr și au prezentat rezultatele produsului Brevis, care ajută la rărirea chimică când fructele au o dimensiune de 8-10mm. Evenimentul live a fost transmis din gospodăria agricolă SRL “Fresh Time”.
“Avem o variație de mere, iar livada este dotată cu sistem antigrindină, anti-insectă, sistem de irigare. Avem și un frigider cu capacitatea de 4 mii de tone. Deținem tehnologii de spălare și calibrare, iar calitatea merelor ne permite să țintim diverse piețe internaționale”, a spus Dan Grebincea, manager vânzări al companiei “Fresh Time”.
În toate procesele, sunt utilizate produsele de la compania ADAMA, despre care reprezentanții gospodăriei au doar cuvinte de laudă.
“Nu pot să nu menționez produsele de la ADAMA, care pentru noi sunt un simbol al siguranței și calității. Cum spune o vorbă populară: Un prieten mai vechi e mai bun decât doi prieteni noi. Noi vedem calitatea produselor, iar rărirea chimică cu produsul Brevis și-a demonstrat eficiența. Livada are 40 de hectare și în toate lucrările folosim produsele ADAMA”, susține Vitalie Sadomschi, agronomul companiei “Fresh Time”.
Anul 2020 a fost unul cu diverse provocări pentru agricultori, de la înghețurile din martie, continuând cu seceta care s-a abătut. Totuși, aplicarea corectă a produselor de protecție au demonstrat că și în ani mai grei se poate obține rezultate bune.
“Au existat dificultăți și pentru livezile de măr. Pentru obținerea recoltei de calitate trebuie utilizate produse de calitate. Tratamentele sunt foarte importate la începutul vegetației. În această livadă, în data de 9 aprilie, la sfârșit de mugurire, a fost utilizat produsul Apollo, împotriva acarienilor. Totodată, a fost utilizat în perioada de buton roz, produsul Merpan împotriva la rapăn. O altă perioadă critică este la înflorire, când apar moliile și rapănul. În acest scop, noi recomandăm produsele Qualy și Mavrik. Substanțele active țin sub control aceste boli. La sfârșitul înflorii apare făinare și viermele merelor. Astfel, recomandăm produsele Embrelia, Folpan și Pyrinex Super. În luna mai, special în schemă a fost introdus produs Merpan, căci e o perioadă critică și apar multe boli, dar și Mavrik căci capcanele cu feromoni au arătat în unele nopți și câte 50 de exemplare de molii”, a declarat dr. Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări în Republica Moldova al companiei ADAMA.
Doctorul în agricultură Ananii Peșteanu susține că pentru a obține o producție înaltă și de calitate este nevoie și de a regla încărcătura pomilor. Acest lucru oferă echilibru fiziologic între creștere și fructificare, iar producția devine an de an mai competitivă. În acest scop, specialistul recomandă produsul Brevis, care sporește diametrul fructelor, care de altfel sunt mai colorate, și care are tendința de a acumula o cantitatea mai mare de substanțe uscate.
“Pentru acest proces ne vine în ajutor produsul Brevis de la ADAMA, care ne permite de la diametrul fructului central de 8 mm, până la 16 mm, rărirea încărcăturii cu rod. Dacă ne uităm atent, vedem că produsul activează în baza inhibării procesului de fotosinteză, iar cantitatea de carbohidrați este mai mică, iar gradul de legare este mai mare. Cercetările au arătat că acest proces durează 4-5 zile, iar în următoare zile are loc normarea organelor reproductive. Acum, tendința este a de a rări în două etape: 1 cu un singur tratament, 2 două tratamente cu Brevis. Rărirea se face în 4 perioade. Totodată, umiditatea trebuie să fie potrivită, iar cerul să fie senin”, a precizat Ananii Peșteanu, doctor și conferențiar-universitar.
Iar directorul Executiv al Asociației “Moldova-Fruct”, Iurie Fală, susține că în Serbia, Ucraina și Moldova cresc cantitățile de mere, iar în Rusia este în scădere cu 8%. Cu toate acestea, dacă în 2013 Rusia importa 1,3 milioane de tone, acum 650 de mii de tone.
“Sezonul care s-a încheiat la 1 iunie a fost optimist față de anul trecut, iar asta demonstrează că business-ul cu mere este atractiv pentru producătorii din Moldova, dar și cei din UE. Săptămâna trecută, am participat la o conferință internațională unde au fost prezentate rezultatele sezonului de mere. În 2019, au fost reduse cu 3 milioane de tone producția de mere, față de 2018, iar cea mai afectată țară a fost Polonia. În acest an, odată cu pandemia, care a contribuit la o cererea mai mare de mere, sezonul s-a încheiat pe o notă optimistă. În mai, prețurile la mere au atins cel mai mare indicator din ultimii 7-8 ani, iar stocurile au fost epuizate, cu mult timp față de alți ani. Acest lucru a fost valabil și Moldova. Anul acesta, vom avea o producție de mere în descreștere cu 1% față de 2019, vom avea 10 milioane 700 de tone. Cel mai mult a suferit Franța și Polonia. Toate țările au fost afectate de înghețurile de primăvară. Totodată, calibrul merelor va fi mare și mediu, asta înseamnă o calitate bună. În același timp, merele Golden sunt mai puține. Este o tendință clară că soiul Gala va fi de top, va ocupa unul din primele locuri în clasament pentru că cererea crește pentru acest soi”, a menționat Iurie Fală, director executiv al Asociației “Moldova-Fruct”.
Potrivit domnului Fală, în acest an, recolta de mere în Moldova este de 530 mii tone, în scădere cu 80 de mii de tone sau 15% față de anul trecut. În 2019, țara noastră a exportat peste 237 de mii de tone, iar acum se estimează circa 220 de mii de tone.