SOLUȚII NOI ȘI DURABILE ÎN CONTROLUL SCLEROTINIEI

17 jun 2024
Schimbările actuale ale climei pot crește riscul de boli și dăunători, influențând creșterea și dezvoltarea culturilor. Local, în România și Republica Moldova, primăverile calde, cu densitate ridicată, precum cea de anul acesta, ridică probleme comune în ferme, necesitând ca fermierii să fie flexibili în alegerea culturilor versatile și rezistente.

O opțiune pentru fermierii români și moldoveni este alegerea rapiței, una dintre cele mai notabile caracteristici ale acesteia fiind adaptabilitatea sa la diverse condiții climatice și de sol, făcând-o potrivită pentru majoritatea regiunilor agricole. Culturile de rapiță au un ciclu de creștere relativ scurt, permițând fermierilor să optimizeze utilizarea terenurilor agricole și să beneficieze de rotația culturilor, contribuind la menținerea fertilității solului. În plus, rapița aduce numeroase beneficii economice pentru fermieri datorită cererii constante de uleiuri vegetale și proteine necesare pentru nutriția umană.

În cultivarea rapiței, fermierii se pot confrunta cu provocări precum putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), care este de departe cea mai dăunătoare boală. Longevitatea scleroților, organele de rezistență produse de Sclerotinia sclerotiorum, care pot supraviețui în sol timp de 7-8 ani în condiții favorabile, reprezintă o amenințare semnificativă pentru culturi. Această longevitate nu afectează doar culturile de rapiță, ci prezintă și riscuri pentru culturi în anii următori, constituind o preocupare majoră pentru mulți fermieri.

Controlul acestei boli extrem de dăunătoare este limitat deoarece, de cele mai multe ori, nu se poate interveni la timp din cauza precipitațiilor și necesită o atenție specială la momentul aplicării fungicidelor, astfel eficiența tratamentului este foarte scăzută și infecția nu poate fi complet eradicată. Prin urmare, toleranța genetică este un aspect foarte important de luat în considerare atunci când se aleg hibrizii care urmează a fi cultivați de fermieri, alături de productivitate și stabilitate.

Din aceste motive, fermierii din România și Republica Moldova pot utiliza eficient tehnologia Pioneer Protector® Sclerotinia* din portofoliul companiei internaționale de cercetare și dezvoltare în sectorul agricol Corteva Agriscience, care este o soluție unică aplicată culturilor de rapiță. În plus, genetica Pioneer Protector® Sclerotinia* este larg adaptată și oferă rezultate excelente în diferite regiuni și zone de-a lungul anilor, îmbunătățind potențialul productiv genetic, livrând gene defensive puternice și îmbunătățind calitatea culturilor.

Hibridul Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector este popular în fermele din România și Republica Moldova, datorită toleranței sale excepționale la sclerotinia. Noutatea din acest an în portofoliul din România, hibridul Pioneer® PT312 Sclerotinia Protector, asigură de asemenea rezultate impresionante. Avantajele lor includ rezistență la scuturare, productivitate record, toleranța ridicată la principalele boli ale culturilor, dezvoltare rapidă în toamnă și adaptabilitate pentru semănat tardiv. Aceste caracteristici îi fac ideali pentru fermierii care vizează recolte record și nu pot implementa corespunzător rotația culturilor.
În județul Argeș, anul trecut s-au înregistrat rezultate foarte bune cu hibridul Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector, fermierul Cristian Anghel obținând o producție de 4.560 kg/ha.

Am avut 150 de hectare de rapiță semănate după grâu; terenul a fost discuit, am adoptat un sistem de minimum tillage și astfel am semănat cu o semănătoare pentru minimum-till. După recoltare, rezultatele au fost foarte bune și pot spune că hibridul Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector a performat foarte bine în condiții climatice nu tocmai optime, a menționat Cristian.

Cu un angajament ferm pentru inovație și sustenabilitate, fermierii din România și Republica Moldova pot naviga cu succes provocările prezente, asigurând un viitor prosper și durabil pentru generațiile următoare, alegând tehnologii de ultimă generație. Corteva Agriscience îi sprijină în acest demers și facilitează accesul la cele mai noi și mai eficiente soluții din portofoliul său de produse cu ajutorul echipei naționale de vânzări.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro  
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube  
 
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Semințe, România și Republica Moldova la Corteva Agriscience
loading ...