START RECOLTARE LA RAPIȚĂ ÎN STÂNGA NISTRULUI: Hibrizii Dekalb confirmă potențialul în condiții dificile

07 jul 2025
În satul Parcani, raionul Slobozia, din stânga Nistrului, a început recoltarea rapiței. Printre primele exploatații care au intrat în campanie se numără AgroPark SRL, administrată de fermierul Vladimir Timofeev, unul dintre cultivatorii care lucrează de peste 5 ani cu hibrizii Dekalb de la Bayer, atât la rapiță, cât și la porumb.
 
Anul agricol 2024–2025 a fost provocator în regiune. Deși toamna a permis o semănare corectă și o răsărire uniformă, primăvara a fost marcată de înghețuri târzii, iar luna iunie – de o secetă severă. Lipsa surselor de apă a făcut imposibilă irigarea culturii de rapiță. Fermierul a mizat pe o tehnologie completă, testată în anii anteriori.
 

Am avut parte de o răsărire foarte uniformă în toamnă și o iarnă favorabilă. În primăvară, am fost afectați de îngheț, iar plantele au fost nevoite să înflorească în două etape. Totuși, hibrizii s-au comportat excelent. Am aplicat un tratament cu Tilmor 240 EC în toamnă, urmat de un al doilea în primăvară, același produs având și efect de regulator de creștere. După înflorit am intervenit cu insecticidul Sivanto Energy 85 EC, împotriva dăunătorilor silicvelor, și cu fungicidul Propulse® 250 SE pentru protecție suplimentară contra alternariei, fomozei fainarii si alti patogeni. Cu toate dificultățile logistice rezultatele din teren au fost bune.
 
Pe lotul comercial, unde am semănat hibridul DK Expectation, am obținut în medie 3,5 tone/hectar la umiditate standard. Este o performanță bună, mai ales în lipsa irigării, explică Vladimir Timofeev.
 
La nivelul platformei demonstrative Bayer din Parcani, au fost mai mulți hibrizi:

DK Immortal CL este unicul hibrid din segmentul Clearfield cu toleranță la virusul galben al ridichii. Un hibrid foarte tolerant la Sclerotinia, cu un potențial productiv foarte bun. Este un mit faptul că dacă e un hibrid Clearfield va fi mai puțin productiv. Anul trecut, a fost campion de producție în lotul demonstrativ. Compensează foarte bine la semănat mai rar (300-400 mii de semințe la hectar). Are un start foarte bun în toamnă și restart timpuriu în primăvară, aparat foliar mare și e de talie înaltă. Nu înflorește timpuriu, deci, nu este afectat de îngheț. Poate fi semănat atat în termeni optimi căt și întârziați.

DK Expectation este cel mai timpuriu hibrid din portofoliul Bayer pentru R. Moldova. Are o vigoare foarte bună de creștere în toamnă, ceea ce-i permite să fie semănat mai târziu. Este hibridul care va avea minim o frunză în plus față de ceilalți. Este un hibrid rustic, cu o talie mai joasa. Îl recomandăm în zonele cu risc de vânturi. Ca și ceilalți hibrizi Bayer, se remarcă prin utilizare eficientă a azotului, toleranță ridicată la virusul galben al ridichii, rezistenţă la scuturarea boabelor din silicve.
 
DK Excited este hibridul numărul unu după stabilitate, producție și performanță. Anul trecut, a înregistrat rezultatul de 5,5 tone în lot comercial și în lot demonstrativ. Poate fi semănat atât în perioada optimă, cât și până în 15-20 septembrie. Are startul din toamnă mai lent decât primii 2 hibrizi de mai sus. Are potențialul de ramificare foarte bun. Îl recomandăm cu densitatea de 25-35 de plante m/p la recoltat. Caracteristicile care-l fac deosebit sunt: toleranța la sclerotinia, utilizare eficientă a azotului, rezistenţă deosebită la scuturarea boabelor din silicve, adaptabilitate și stabilitate în diferite medii de cultivare.
 

Hibrizii Dekalb sunt adaptați pentru a performa chiar și în condiții pedoclimatice variabile, așa cum este cazul în sud-estul Moldovei. Hibridul DK Immortal CL a oferit 3,9 tone/hectar, clasându-se pe primul loc. Urmează DK Excited, cu 3,7 tone/hectar, și DK Expectation, cu 3,5 tone/hectar.

Toți cei trei hibrizi analizați la Parcani răspund excelent atât în tehnologia clasică cu hibrizii  DK Excited și DK Expectation , cât și în sistemul Clearfield cu hibridul DK Immortal. În plus, demonstrează plasticitate ecologică și toleranță la stresul hidric, ceea ce le permite să livreze rezultate stabile în ani dificili, explică Igor Copacinschi, Director Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.
 
Reușita din acest sezon, în pofida contextului meteorologic defavorabil, confirmă încrederea fermierului în parteneriatul cu Bayer și în potențialul genetic al portofoliului Dekalb.
 
În fiecare an învățăm mai mult despre comportamentul hibrizilor în condițiile noastre. Îi testăm în platforme demonstrative, îi analizăm și alegem ce ne oferă cel mai bun raport între input și rezultat. Bayer a fost un partener de încredere în toți acești ani și vom merge mai departe împreună, a încheiat fermierul din Parcani.
 
Pentru informații despre produsele Bayer, contactați reprezentanții regionali:
  • Eugen Fetescu – Nord  068688476.
  • Valentina Furdui – Centru -  079762999.
  • Radu Raducan – Sud  69720006.
 
loading ...