Grâul este cea mai cultivată cultură din lume, dar și din țara noastră. Deși am avut un an secetos, fermierii trebuie să privească cu speranță înainte și să se pregătească pentru noul sezon. Pe lângă hibrizii care trebuie aleși cu o atenție sporită, fermierii trebuie să țină cont și de tratamentele de toamnă. Asta pentru că grâul poate fi atacat de numeroși dăunători, cum ar fi gândacul ghebos, considerat chiar cel mai periculos, urmat de musca de hessa, musca neagră, musca galbenă, dar și o mulțime de boli, precum făinarea sau rugina brună. Din această cauză, dezvoltarea și protecția plantelor depinde foarte mult de produsele de protecție care sunt aplicate. Bineînțeles, că cele mai bune soluții în acest sens le găsim la compania ADAMA.
Pentru această toamnă, ADAMA recomandă următoarele produse: KESTREL 20 SL, LAMDEX 5 EC, MAVRIK 2 F, ZAMIR 400, MIRAGE 45 ECNA, PHOENIX Iată ce conține fiecare produs și cum se aplică:
În combaterea principalelor specii de insecte dăunătoare se recomandă următoarele insecticide:
KESTREL 20 SL -este un insecticid sistemic cu activitate translaminară, care acționează asupra sistemului nervos central, hrănirea încetează într-un interval cuprins de la câteva minute la câteva ore şi dăunătorul moare în 24-48 ore.
LAMDEX 5 EC (0,15-0,2 l/ha) - perioadă de acţiune mai îndelungată, având totodată şi un efect repelent şi antihrănire, acţionează atât prin contact cât şi prin ingestie, având şi efect rezidual de lungă durată.
MAVRIK 2 F (0,2 l/ha) - un spectru de activitate deosebit: cel mai bun piretroid împotriva insectelor cu aparat bucal de supt, dar și o eficacitate bună împotriva unor coleoptere și lepidoptere. Absorbția este foarte rapidă de către frunzele buruienilor, în maxim 1 oră, cu translocare în toate punctele de creștere intensă, rădăcini, inclusiv rizomi. Pentru a obţine efectul maxim de combatere se va monitoriza stadiul de creştere şi condiţiile, cum ar fi temperatura, umiditate, hrană, lumină, astfel încât produsul să fie rapid şi uşor preluat şi translocat în plantele ţintă.
Una din cele mai periculoase boli la cereale întâlnită în toate zonele de Republicii Moldova este făinarea (Erysiphe graminis), împreună cu rugina brună sunt cele mai nocive boli ale grâului de toamnă. Se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor. De la început, atacul este localizat la baza tulpinii, pe tecile şi limbul frunzelor inferioare, sub forma unor sectoare acoperite cu un înveliş alb, prăfos, alcătuit din miceliul ciupercii, conidiofori şi conidii. Plantele suferă diferite modificări structurale şi funcţionale: micşorarea suprafeţei fotosintetice, dereglarea regimului hidric, scăderea ritmului de creştere şi înfrăţire.
Rugina brună a grâului (Puccinia recondita), este cea mai păgubitoare şi cea mai răspândită rugină a grâului în condiţiile Republicii Moldova. Se manifestă pe frunze şi tecile frunzelor, formând pustule ovale, eliptice sau circulare, mici (0,5–2,0 mm), de culoare brună-ruginie. Dezvoltarea bolii începe pe frunzele inferioare şi treptat se extinde în sus. În cazul atacurilor puternice, frunzele se îngălbenesc şi se usucă înainte de timp. Nocivitatea bolii constă în uscarea prematură a frunzelor, slăbirea rezistenţei la secetă şi temperaturi joase, formarea de boabe şiştave, de calitate joasă. Boala este favorizată de semănatul timpuriu, îmburuienirea culturilor de grâu, umiditatea ridicată a aerului.
În combaterea principalelor boli dăunătoare în cultura rapiței de toamnă se recomandă următoarele fungicide:
ZAMIR 400 EW, garantează cereale fără micotoxine. Este un fungicid complex, care conține două substanțe active cu acțiune de contact, sistemică și translaminară împotriva tuturor bolilor foliare, ale tulpinii și spicului la cerealele păioase. Ambele substanțe active au durată îndelungată de acțiune 3-4 săptămâni. Produsul se absoarbe și se translocă rapid în plantă, la circa 2 ore de la tratament, fiind rezistent la precipitații. Are atât acțiune preventivă, curativă și eradicantă. Se pot aplica unul sau două tratamente cu ZAMIR 400 EW pe sezon, în funcție de presiunea de atac a bolilor.
Mirage 45 ECNA (0,8-1,0 l/ha) - este un fungicid din grupa imidazolilor cu acţiune de contact şi penetrant - translaminară (trece prin limbul frunzei) cu o remanenţă de cca. 4 – 5 săptămâni. Datorită proprietaţilor sale, are acţiune preventivă şi curativă asupra unui mare număr de specii de ciuperci fitopatogene din clasele Ascomycetes şi Deuteromycetes.
Phoenix (1,0-1,5 l/ha) - este un fungicid cu acțiune multisite specifică, împiedicând instalarea infecțiilor la suprafața organelor tratate prin blocarea respirației ciupercilor sensibile la nivel celular. Produsul aderă bine pe organele tratate și este greu spălat de ploaie, realizând o perioadă de protecție sigură, în funcție de condițiile locale.
Compania ADAMA urmărește evoluția tehnologiilor și se gândește în primul rând la valoarea reală pe care o aduce fermierului. Este lider mondial pe piața produselor de uz fitosanitar. Portofoliul activ și extins cu produse inovative vine să ajute fermierii în soluționarea problemelor complexe care apar. Tehnologiile moderne în protecția culturilor de la ADAMA contribuie la creșterea performanțelor companiilor agricole și sporesc capacitățile fermierilor moldoveni de a concura pe piața Uniunii Europene.