Familia Bîzdîga din satul Trinca, raionul Edineț are în gestiune 100 de hectare de livadă de măr. 75% dintre acestea sunt plantații superintensive. Frații Igor și Vadim, împreună cu Tatăl Vasile și-au propus să facă agricultură de performanță, să se axeze pe calitate mai mult decât pe cantitate. În producerea fructelor, agricultorii pun accent pe obținerea unei recolte pregătite atât pentru realizarea imediat după cules, cât și pentru păstrarea acesteia pe termen lung – gospodăria are în dotare un frigider cu capacitatea de 1000t.
Vadim Bîzdîga, manager vânzări, SRL „Bucovineanca”:
În câteva zile, începem recoltarea la soiul Gala. Avem o recoltă frumoasă anul acesta. Mai complicat este la capitolul forță de muncă, dar ne descurcăm. Merele vor fi tratate și depozitate. Sperăm să avem și un preț bun, să acoperim investițiile și să avem și un profit.
De asemenea, un aspect important pe care nu-și permit să îl neglijeze este producția fără reziduuri. Pentru asta, aleg cu mare atenție produsele fitosanitare pe care le utilizează în livadă.
De mai mult timp deja, gospodăria SRL „Bucovineanca” are în schema de protecție produsele companiei ADAMA. Au rămas fideli acestui producător pentru că preparatele sunt de cea mai înaltă calitate și eficiență, susține Ghenadie Buciuceanu, agronom, consultant în cadrul gospodăriei.
Ghenadie Buciuceanu, agronom:
Avem diametrul 7 la mere, este dimensiunea necesară pentru realizare. Merele sunt de o fermitate foarte bună, au culoarea potrivită. Toate acestea au fost obținute, respectând cu strictețe tehnologia de cultură și utilizând preparate performante de la compania ADAMA.
Spectrul de produse ADAMA ne permite să ținem calitatea la nivel, și la capitolul boli, și vătămători. Avem prezente în schema de protecție practic toate insecticidele, acaricidele, fungicidele pe care le are compania pentru cultura mărului, spune agronomul.
În livada de măr din gospodăria SRL „Bucovineanca”, în acest sezon,, ADAMA a organizat un lot demonstrativ unde au fost utilizate produsele de protecție ale companiei. Cu respectarea riguroasă a recomandărilor specialistului și efectuarea în termeni optimi a tuturor tratamentelor, s-a obținut o recoltă bogată și conform standardelor internaționale.
Sergiu Panuța, Director comercial și tehnic ADAMA, Republica Moldova:
În portofoliul companiei ADAMA, sunt un spectru larg de produse pentru protecția culturii mărului. Din acaricide, aș menționa Apolo, insecticidele Mavrik, Kestrel, Lamdex și 6 fungicide: Banjo, Nimrod, Merpan, Merplus, Koale, Folpan, Un produs cu experiență bogată contra făinării este Orius. Toate acestea împreună, permit producătorilor agricoli să obțină rezultate înalte în plantațiile de măr.
Pentru mai multe detalii spre tehnologia de cultură, experiența familiei Bîzdîga și sfatul specialistului cu referire la schema de protecție în livada de măr urmăriți materialul VIDEO.