VIDEO: TEHNOLOGIA DE PROTECȚIE A SFECLEI DE ZAHĂR. Sfaturi utile, preparate recomandate

09 aug 2022
Sfecla de zahăr este o cultură pe cât de profitabilă, pe atât de pretențioasă la capitolul tehnologie de cultivare. Pentru a obține recolte bogate, fermierii trebuie să țină cont de o serie de criterii precum: selectarea corectă a solului și a predecesorilor, a tehnicilor de prelucrare a solului, pregătirea terenului înainte de semănat, timpul optim de plantare și alte detalii tehnice. Un rol importat îl are și stabilirea corectă a tehnologia de protecție a culturii și preparatele alese. ADAMA propune agricultorilor următoare Schemă de Protecție în cultura de sfecșă de zahăr:
  • Fenofaza BBCH 12 (2 frunze ale plantei) –erbicidele Goltix Titan 2, cu norma l/ha, Powertwin, cu norma 1,2 l/ha, contra buruienilor dicotilidonate anuale.
  • Fenofaza BBCH 14 (4 frunze ale plantei) –erbicidele Goltix 700 SC, cu norma 1,5 l/ha, Powertwin SC, cu norma 1,3 l/ha și Clopiralid, cu norma 100 g/ha, contra pălămidei, susaiului, hriștei, albăstriței, ambroziei, zămosiței și romaniței.
  • Fenofaza BBCH 16 (6 frunze ale plantei) – aplicarea repetată a preparatelor Goltix 700 SC, cu norma 2 l/ha, Powertwin SC, cu norma 1,5 l/ha și Agil 100 EC, cu norma de 1 l/ha.
O experiență reușită de aplicare a schemei respective este exemplul gospodăriei Agro-Papuros din Mărăndeni, Fălești.

Valerian Pârău, agronom în gospodăria Agro-Papuros:

În tehnologia de cultivare a sfeclei de zahăr, aplicăm produsele companiei ADAMA, care ne ajută să ducem lupta cu buruienile, dăunătorii și cu bolile. La sfecla de zahăr, practicăm arătura la adâncimea de 35 cm, cu utilizarea fertilizanților înainte de arat: fosfor, azot, în cantități de 200 kg, substanță fizică. Pe parcursul vegetației, aplicăm azotul, în cantități de 200 kg, substanță fizică și îngrășăminte foliare.

Sergiu Panuța, Director Tehnic și Înregistrări ADAMA în Republica Moldova

Cu ajutorul acestei scheme de tratament, am reușit să efectuăm un control foarte eficient al buruienilor chiar și  în condiții nefavorabile pentru dezvoltarea culturii la începutul perioadei de vegetație.

Am făcut o selecție a preparatelor Goltex, pentru a lua o decizie corectă, care produs și î ce perioadă de dezvoltare a culturii îl aplică. Primul tratament a fost cu Goltex Titan pentru că, pe lângă Metamitron, mai conține și Quinmerac, absorbit în mare parte de către rădăcini. Pentru a controla buruiana: loboda din cultura de sfeclă de zahăr, am inclus preparatul Powertwin SC. Intervalul dintre primele 2 tratamente este scurt deoarece unele tipuri de buruieni au apărut pe parcurs.

Pentru mai multe detalii, vedeți materialul video.

VIDEO: TEHNOLOGIA DE PROTECȚIE A SFECLEI DE ZAHĂR. Sfaturi utile, preparate recomandate

VIDEO: TEHNOLOGIA DE PROTECȚIE A SFECLEI DE ZAHĂR

Sfaturi utile, preparate recomandate

VIDEO: TEHNOLOGIA DE PROTECȚIE A SFECLEI DE ZAHĂR. Sfaturi utile, preparate recomandate

loading ...