Studenții de la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) învață cum să aplice în practică soluțiile oferite de tehnologiile moderne, având acces la date exacte despre starea vremii. Tinerii vor avea conturi personalizate pe FieldClimate.com, prima platformă web pentru colectarea și afișarea datelor agro-meteorologice pentru zeci de mii de stații meteo și senzori instalați în întreaga lume. Studenții vor avea acces la date meteo transmise de la stațiile instalate pe teritoriul Moldovei.
Astfel, studenții vor analiza datele transmise de stațiile meteo, vor formula un grup extins de soluții și vor lua decizii importante în agricultură precum: perioada de semănat, momentul optim pentru aplicarea tratamentelor, a fertilizanților, pentru irigare, planificarea corectă a asolamentului, fereastra de recoltare etc.
Nu mai putem vorbi despre viitorul agriculturii fără digitalizare, susține Sergiu Popa, Decanul Facultății de Științe Agricole Silvice și ale Mediului.
Accesul la inovații permite studenților să înțeleagă mai bine provocările actuale din agricultură, cum ar fi schimbările climatice și gestionarea resurselor. Îi pregătește să devină profesioniști capabili să adopte soluții inovative, să aducă schimbarea în agricultura din țară, contribuind astfel la un sector mai competitiv și sustenabil.
În cadrul Agrotek Arena, suntem privilegiați să avem acces la inovațiile din domeniul agriculturii. Pentru noi, este foarte important să învățăm agricultura inteligentă încă din timpul studenției. Cu o bună pregătire teoretică și practică, vom fi solicitați și competitivi pe piața muncii, susține Serafim Glutnic, student în anul IV la specialitatea Horticultură, Facultatea Științe Agricole Silvice și ale Mediului, Universitatea Tehnică din Moldova.
Trebuie să învățăm tehnologiile moderne, acesta este viitorul. Acum, sunt multe aplicații ce ne permit monitorizarea culturilor chiar de pe calculator, telefon, reducând numărul vizitelor în câmp, susține Ion Arman, student în anul IV la specialitatea Protecția plantelor, Facultatea Științe Agricole Silvice și ale Mediului, Universitatea Tehnică din Moldova.
În cadrul unei lecții practice, studenții au avut ocazia să testeze funcționalitatea stației meteo în plantația pomicolă de măr din cadrul facultății.
O stație meteo este un dispozitiv ce transmite date foarte utile pentru eficientizarea muncii din câmp. Vorbim despre monitorizarea vremii, monitorizarea eficientă a dăunătorilor, umiditatea și managementul apei din sol, monitorizarea înghețurilor, prognoza vremii, predicția bolilor, eficientizarea tratamentelor, managementul irigării etc., explică Sergiu Smocinschi, specialist în digitalizarea agriculturii.
Accesul studenților FȘASM la platforma FieldClimate.com a fost posibil cu suportul partenerului Agrotek Arena, Biosfera.
Dacă sunteți interesați de stațiile meteo și funcționalitatea acestora, puteți afla mai multe detalii direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena. Agrotek Arena este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Inițiativa este dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.