DRONELE AGRICOLE, PREZENTE ÎN UNELE FERME DIN ȚARĂ. Permit economisirea a 30% de produs fitosanitar și 95% de apă

06 apr 2022
Agricultura modernă înseamnă precizie, eficiență și ecologic. Toate acestea pot fi obținute cu ușurință  cu ajutorul tehnologiilor avansate, dronele. Acestea sunt ultima și cea mai nouă tehnologie utilizată în procesul de pulverizare și protecție a plantelor. Înlocuirea mașinilor tradiționale de erbicidat cu dronele agricole vor permite fermierilor să economisească bani, timp și să rezolve o problemă acută în prezent: lipsa forțelor de muncă. De asemenea, dotate cu camere și senzori, dronele pot monitoriza bine starea culturilor, irigarea și starea îngrășămintelor în timp real. Administratorii companiilor ce comercializează aceste tehnologii ale viitorului la noi în țară susțin că agricultorii moldoveni, mai greu, dar s-au convins că dronele sunt o investiție bună și pe termen lung și au început să le cumpere pentru a-și lucra pământurile.

Cererea din partea agricultorilor crește pe zi ce trece, iar subvențiile de la stat vor stimula utilizarea tehnologiilor performante în agricultura din țara noastră. La noi, un set total pentru pulverizare, cu drona Phanton 4 inclusă, costă în jur de 30 de mii de euro, subvenția ar acoperi cam 40 la sută.
Dronele pot fi utilizate pe tot spectrul agricol din RM: viță-de-vie, livadă, culturi de câmp. Sunt utilizate pentru pulverizarea produselor fitosanitare. Ele sunt mult mai econome decât tractoarele sau mașinile de erbicidat, utilizează cu 30% mai puțin produs fitosanitar și cu 95% mai puțină apă, deci permite evitarea logisticii anevoioase de aducere a apei în câmp. La culturile de câmp, cu roțile tractorului sunt călcate 4,5% din culturi, cu drona este evitat acest aspect, deci se obține cu 4,5% mai multă roadă. Se economisește pe motorină, mentenanța tractorului, forța de muncă.
Un factor important: produsele fitosanitare pulverizate cu drona au eficiență mai mare deoarece, datorită turbulenței create de elice, se acoperă planta, frunzele și deasupra, și de jos. Mai este și aspectul ecologic: în mod tradițional, la stropit se utiliza foarte multă apă, aceasta, împreună cu erbicidele, se scurgea în pământ și polua apele subterane, solul, dar cu drona, datorită picăturilor mici, este acoperită doar planta, nu sunt scurgeri în pământ.
Drona poate fi utilizată chiar și după ploaie. Dacă cu tractorul trebuia să aștepți câteva zile să se zvânteze pămntul ca să poți intra, cu drona, după câteva ore, o zi maxim poți interveni pe câmp, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandru Casap, proprietarul unei companii de comercializare a dronelor agricole.

Pentru a convinge fermierii că dronele le pot ușura munca și îi pot ajuta să obțină un rezultat mult mai bun, reprezentanții companiilor au efectuat experimente în câmpurile agricultorilor și le-au demonstrat eficacitatea acestor tehnologii. Mai multe detalii a povestit pentru AGROMEDIA, Victor Camerzan, reprezentantul unei companii de comercializare a dronelor agricole.

Am făcut o campanie de promovare a dronelor, am prestat servicii de stropire mai multor fermieri. Anul trecut, din cauza ploilor, nu au putut intra cu tractoarele pentru efectua aceste lucrări și noi am stropit cu dronele. Rezultatele au fost foarte bune, au rămas mulțumiți. Vestea bună a mers repede în târg și anul acesta solicitările sunt multe. Au dispărut stereotipurile că dronele sunt ceva de domeniul cosmosului și nu pot înlocui mașinile de erbicidat. Chiar fermierii de vârsta a treia sunt foarte receptivi.
Dronele sunt foarte performante, automatizate, rolul operatorului este doar de a monitoriza activitatea ei. Sunt roboți, operează cu exactitate maximă. Noi am experimentat pe suprafețe mari și la 50 de hectare, am avut devieri de doar câteva sute de mililitri de produs utilizat, incomparabil cu mașina de erbicidat tradițională. Cu drona putem activa indiferent de tipul de cultură, înălțimea culturii, condițiile meteo, forma de relief. Nu trebuie pentru o gospodărie să fie cumpărate 2 tipuri de stropitori: pentru culturi de câmp și pentru livezi. Pentru dronă, nu există obstacole. Ea reglează singură dozajul, se adaptează formei câmpului.

Din experiența noastră, putem spune cu certitudine că atunci când stropesc cu drona, fermierii trebuie să utilizeze cantitatea minimă de produs fitosanitar recomandat, iar rezultatul va fi maxim.
Am realizat un experiment: în gospodăria unui fermier, am aplicat u ierbicid total pe o parte de teren cu drona și pe cealaltă parte – cu mașina de erbicidare. Pe porțiunea stropită cu drona, efectul a apărut peste 3 zile, iar pe cealaltă – peste o săptămână.
Mulți se întreabă dacă utilizează mai puțină apă, nu va fi supra toxicitate de ierbicid, suprapuneri? Din testele făcute de noi, am demonstrat că nu se întâmplă acest lucru.
Dacă o mașină de erbicidat costă 40, 60 de mii de euro, necesită forțe de muncă, logistică, multă apă, prețul unei drone, cu pachetul full necesar pentru stropit pe care îl propune compania noastră este în jur de 300 de mii de lei.

Potrivit specialiștilor, unicul dezavantaj al dronelor agricole este faptul că necesită instruire până utilizatorul deprinde abilitățile necesare de manevrare a dronei. Proprietarul dronei trebuie să-și înregistreze achiziția la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Amintim că în acest an, fermierii pot beneficia de subvenții de la stat în mărime de 50% din costul dronelor utilizate în protecția culturilor agricole, dar nu mai mult de 200 mii lei per beneficiar.
 
loading ...