Vitalie Melega este fermier în satul Horodiște, raionul Călărași. Cultivă cereale și legume în câmp deschis pe o suprafață de 200 de hectare. Cea mai mare provocare cu care se confruntă în ultimii ani este lipsa forței de muncă. Fermierul spune că este din ce în ce mai greu să găsești muncitori calificați și responsabili cărora să le încredințezi munca din câmp.. În căutare de soluții, Vitalie Melega a decis să apeleze la tehnologiile moderne în agricultură. Acestea îi asigură precizie, randament și implicare minimă a factorului uman.
În vara 2024, fermierul s-a confruntat și cu o invazie mare de dăunători la cultura de varză. A fost nevoit să efectueze mai multe tratamente. În mod tradițional, asta ar fi însemnat mai multe intrări în câmp cu tractorul și mai multe cheltuieli pentru produsele fitosanitare. Vitalie Melega a decis însă, să apeleze la serviciile de aplicare a tratamentelor cu drona agricolă. Rezultatul a fost peste așteptări.
Am avut anul acesta în gestiune o dronă XAG p100 pro. Am rămas foarte mulțumit de ea. Am reușit să facem economie de timp, preparate, forță de muncă. Mai mult, am putut efectua tratamentele fără a fi dependenți de starea vremii. Precizia de aplicare a dronei a contribuit la realizarea tratamentelor eficiente.
După experiența din acest an, am decis că voi achiziționa propria dronă pentru a o avea la dispoziție de fiecare dată când este nevoie. Planific să realizez cu ea și lucrări fitosanitare, și de aplicare a fertilizanților la cereale. Scopul meu este să reduc cât mai mult posibil implicarea factorului uman în realizarea lucrărilor, susține Vitalie Melega.
Și Mihail Bacal din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă a testat în acest an drona XAG P100 pro la legume ( morcov șiceapă) și, în urma rezultatelor obținute, planifică să o achiziționeze.
Am urmărit atent rezultatele după tratamentele efectuate cu drona și pot spune cu certitudine că au fost foarte eficiente. Este o inovație, o tehnologie modernă care reprezintă viitorul agriculturii, susține agricultorul.
XAG P100 pro este o dronă agricolă de înaltă performanță, utilizată pentru pulverizarea precisă a substanțelor chimice, fertilizanților și altor produse de protecție a culturilor. Această nouă generație de echipamente ajută fermierii să mărească eficiența procesării și să reducă consumul de substanțe chimice. Dealerul oficial al dronelor XAG în R. Moldova este Agricos Tech.
Drona XAG P100 pro poate fi utilizată pentru lucrări de protecție a plantelor la cereale, livezi, vița-de-vie, legume și alte culturi. Unul dintre cel mai mare avantaj al acesteia este precizia de aplicare. Duza instalată pe dronele XAG ne permite micșorarea picăturii de la 60 până la 40 de microni. Or, cu cât este mai mică picătura, cu atât este mai mare suprafața de acoperire și calitatea tratamentelor mai bună. Are un rezervor de 50 de litri, cea mai mare capacitate a dronelor în prezent, susține Corneliu Grigoriev, director Agricos Tech.
Dacă sunteți interesați de dronele agricole și funcționalitatea acestora, puteți afla mai multe detalii direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena.
Agrotek Arena este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă. Un hub dezvoltat de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.