FERMIER: Dronele nu sunt doar o opțiune, ele devin o necesitate pentru agricultori

04 jun 2024
Ce facem când cultura este atacată de dăunători, dar solul umed sau înălțimea plantelor nu ne permit să intrăm în câmp cu tractorul? Ne vin în ajutor tehnologiile digitale, mai exact, dronele agricole. Tot mai mulți fermieri de la noi testează aceste servicii și se conving de eficacitatea lor. În plus, pe lângă tratamentul realizat în termeni optimi, mai obțin și economie de produse fitosanitare, apă, combustibil și timp.
 
Una din provocările din primăvara 2024 au fost temperaturile mult peste normă și precipitații abundente în luna martie, care au dus la creșterea puternică în vegetație a culturii de rapiță. Astfel, în perioade critice pentru plantă, a fost imposibil de efectuat tratamentele cu o stropitoare tradițională. În aceste condiții, pentru a evita pierderile de recoltă, producătorii agricoli au ales să aplice produsele fitosanitare cu ajutorul dronei.


 
Mihai Goncearenco, administratorul gospodăriei „Agro-Papuros” de la Mărăndeni, Fălești, a testat pentru prima dată o autopropulsantă pe câmpurile sale. A efectuat tratamentele și administrarea îngrășămintelor la grâu și rapiță. În rezultat, culturile sunt curate de buruieni și boli, fapt ce le-a permis să se dezvolte corespunzător. Fermierul a apelat la serviciile companiei Agricos Tech, dealerul oficial al XAG.
 
Începând cu al doilea tratament, atât la grâu, cât și la rapiță am efectuat erbicidarea, am aplicat toate fungicidele, insecticidele doar cu drona. Rezultatele sunt pe măsură. Fermierul este mulțumit.
 
De asemenea, în alte gospodării am utilizat drona pentru tratamente aplicate în toate culturile agricole de câmp, inclusiv vii și livezi. Menționez aici o livadă de piersic din raionul Criuleni unde de 2 ani deja toate tratamentele se efectuează doar cu ajutorul dronelor și se obțin rezultate foarte bune. Printre avantaje, mai putem menționa: evităm tasarea solului, economie în logistică aplicare cu precizie înaltă, reducerea costurilor, precizează Alexandru Grosu, manager vânzări Agricos Tech.

Fermieirii din nordul țării au avut ocazia să vadă direct în câmp eficacitatea tratamentelor cu drona la culturile de cereale și rapiță și modalitatea de lucru cu aceste tehnologii în cadrul seminarului organizat de compania ADAMA, la Mărăndeni, Fălești, în cadrul gospodăriei „Agro-Papuros”.


 
Agricos Tech este prezentă pe piața din R. Moldova din anul 2021. Este dealerul oficial exclusiv al XAG, compania ce produce dronele cu cea mai mare capacitate de transportare și capacitate de stropire cu eficiență înaltă.
 
Vorbim despre eficiența de 20 ha/oră. Eficiența tratamentelor este dintre cele mai înalte, întrucât duza instalată pe dronele XAG ne permite micșorarea picăturii de la 60 până la 40 de microni. Or, cu cât este mai mică picătura, cu atât este mai mare suprafața de acoperire și calitatea tratamentelor mai bună. Fermierii de la noi s-au convins de acest fapt, întrucât revin repetat la noi pentru servicii, explică Alexandru.
 


Pavel Revenco este fermier din s. Cuzmenii Vechi, r. Fălești, crește culturi de câmp: grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb. Dronele agricole nu mai sunt doar o opțiune pentru fermieri, dar, în condițiile schimbărilor climatice, devin o necesitate, susține agricultorul. Fermierul și-a achiziționat propria dronă și prestează servicii și pentru agricultorii din zonă. Cererea este în creștere, spune Pavel Revenco.
 
Am utilizat drona XAG la erbicidare. Recent, am aplicat erbicidul pe o suprafață de 600 de hectare de grâu și am aplicat erbicid total pe o suprafață de 200 de hectare pe care le pregătim pentru însămânțare. La floarea-soarelui, la fel, tratamentele și îngrășămintele le-am aplicat cu drona. De asemenea, am efectuat fertilizarea la rapiță, porumb și grâu. Calitatea lucrărilor este super bună, chiar mai înaltă decât în urma lucrărilor cu tractorul. Nu am avut niciodată surprize neplăcute, susține fermierul.


 
Compania Agricos Tech pune la dispoziția fermierilor din R. Moldova drone agricole, care sunt utilizate pentru pulverizare, monitorizarea terenurilor agricole, identificarea problemelor și optimizarea proceselor de producție. De asemenea, instruiește agricultorii pentru utilizarea eficientă a tehnologiilor. Compania este axată pe dezvoltarea ecosistemelor agricole inteligente, care ne duc în era Agriculturii 4.0, caracterizată prin automatizare, precizie și eficiență.
loading ...