FERMIERII, DESPRE SEMĂNATUL CULTURILOR: Ce tehnologii își doresc să încerce

23 nov 2023
În cadrul tehnologiilor pentru înfiinţarea culturilor agricole semănatul ocupă un loc special, prin importanţă şi sensibilitatea lucrării. O lucrare de semănat corespunzătoare presupune respectarea simultană a mai multor condiţii, începând cu selectarea seminţelor, pregătirea patului germinativ, dar şi folosirea unor maşini de semănat care să respecte la cel mai înalt nivel indicii calitativi de lucru.
 
În acest sens, tehnologiile agricole au avansat fulminant. Agricultorii sunt tot mai interesați de tehnologii ce asigură o precizie de invidiat în câmp. Aceștia pun accent pe: introducerea semințelor la aceeași adâncime în sol indiferent de denivelările terenului; numărarea exactă a semințelor; distanță egală între rânduri și boabe pe rând; semănat cu viteză ridicată fără a pierde din calitatea lucrării; senzori care citesc temperatura, umiditatea sau materia organică din sol și dozează o cantitate mai mare sau mai mică de sămânță etc.
 

Alexei Chiriac, administrează compania „Climăuțanul Agro SRL” de la nordul Moldovei, raionul Dondușeni. Fermierul are un asolament divers, produce sfeclă de zahăr, grâu, porumb, orz și alte culturi de câmp pe cele 9 700 de hectare pe care le prelucrează̆. Agricultorul susține că semănatul de precizie este soluția cu care putem face față schimbărilor climatice.
 
Fermierii știu că recoltele depind de un start bun al culturii. Germinarea cu precizie și răsărirea în timp scurt și concomitent asigură o dezvoltare armonioasă a plantelor și, ulterior, coacerea concomitentă a acestora. Drept rezultat, avem calitate și cantitate.
 
Tehnologiile de precizie existente pe piață, ar fi recomandabil să fie introduse la toate semănătorile pe care le avem, pentru culturile prășitoare și chiar pentru păioase.
 
Noi suntem în căutarea unei semănători performante pe care să o putem utiliza și la cereale, și la culturile tehnice. Ne interesează să fie cu distanța de 25-50 între rânduri și să aibă opțiunea de introducere a fertilizanților în timpul semănatului, la adâncimile necesare pentru noi și în diferite moduri. Eu sunt adeptul îngrășămintelor lichide.
 
Semănătorile moderne  sunt foarte scumpe și dacă investim, să o putem utiliza la toate culturile pe care le semănăm și să putem face și economii. Încă sunt în căutarea acestei semănători și, din ce am văzut la marii producători, sunt sigur că în următorii ani o voi găsi, a declarat Alexei Chiriac, pentru AGROMEDIA.
 

Tudor Sârbu este fermierul care administrează Societatea Comercială „Rom – Cris” SRL, cunoscută ca unica companie agricolă cu ciclu închis din Republica Moldova. Fermierul crește păsări pentru hrana cărora cultivă singur cereale, boboase și semințe oleaginoase. Astfel are în asolament mazăre, soia, porumb, floarea-soarelui și grâu. Agricultorul face Mini-till și, la fel, este adeptul semănatului de precizie.
 
Precizia în timpul semănatului, tehnologia care permite numărarea semințelor la hectar - este direcția spre care trebuie să ne orientăm acum. Avem și noi calculator de semințe, dar precizia nu este atât de mare, pot cădea și câte 2 semințe
 
De asemenea, important este și tractorul. Cele moderne, roți duble, dar înguste și separate sunt cele mai recomandate pentru semănat. Astfel, în timpul semănatului, roțile merg printre rânduri și nu tasează pământul. Cu tractoarele obișnuite, 2 rânduri dintr-o parte și 2 din alta, călcate de roțile tractorului, răsar mai târziu, respectiv, avem o rată de pierdere, a declarat Tudor Sârbu, pentru AGROMEDIA.
 
Pe lângă tehnologii, deciziile agricultorului trebuie și ele să fie corecte. Astfel, nu trebuie să neglijăm nici ceilalți factori decisivi în timpul semănatului. Epoca de semănat este foarte importantă deoarece de alegerea corectă a datei semănatului depinde pregătirea tinerelor plante pentru iernare, când vorbim de culturi de toamnă. Cu frecventele schimbări climatice acum este mai greu de stabilit date precise pentru începutul semănatului. Trebuie urmărită și prognoza METEO pe timp mediu și mai lung și ar fi de dorit ca SHS să comunice aceste prognoze pe zone agricole, după care să se orienteze fermierii.
 

Nu este indicat semănatul mai timpuriu deoarece apar atacurile de afide, de făinare și rugini, plantele cresc mult vegetativ, devenind sensibile la iernare, terenul se îmburuienează din toamnă și plantele sunt predispuse la cădere. Și întârzierea semănatului este nedorită deoarece plantele nu sunt suficient călite pentru iernare, au rezistență scăzută la secetă, nu valorifică eficient elementele nutritive și întârzie vegetația. Important este ca, la intrarea în iarnă, plantele să aibă 2-3 frați, să fie bine dezvoltat sistemul radicular embrionar și să acumuleze în nodul de înfrățire și în frunze cantități mari de zaharuri.
loading ...