Grigore Gologan este producător agricol din comuna Băcioi, municipiul Chișinău. Crește salată verde de diferite soiuri pe care o livrează consumatorilor din Chișinău și în două rețele de supermarketuri. A ales metoda hidroponică de creștere a plantelor. Astfel, are mai multe cicluri de producție, pe tot parcursul anului.
A decis să investească într-o seră hidroponică verticală pentru că este o metodă eficientă ce îi permite creșterea plantelor fără tratamente chimice, spune antreprenorul.
Serele hidroponice reprezintă viitorul în agricultură, ținând cont de schimbările climatice: călduri excesive, secetă, ploi cu grindină etc. În câmp, devine tot mai complicat să crești ceva. În sistem hidroponic, noi controlăm cu strictețe toate procesele. În plus, avem un produs ecologic, fără reziduuri, susține Grigore Gologan.
Un mare avantaj al sistemului hidroponic de cultivare este posibilitatea de prognozare și planificare a recoltei. Asta le permite producătorilor să stabilească contracte de vânzare pentru o perioadă îndelungată și să le onoreze fără abateri.
Pentru început, am amenajat sera pe o suprafață de 80 de metri. Este multietajată și ne permite să utilizăm eficient spațiul. Cultivăm salată pentru frunze de tip Lettuce de diverse soiuri. Chiar dacă, la sezon, în piață oferta este mare: și din sere tradiționale, și din câmp deschis, salata noastră se bucură de consumatori. Sperăm că la toamnă, la iarnă cererile să fie tot mai mari. Acesta și a fost scopul nostru atunci când am ales metoda hidroponică – să avem recolte anul împrejur, să nu depindem de condițiile meteo, povestește antreprenorul.
Familia Gologan este la început de cale în acest domeniu, au câteva luni de când cultivă salată pe apă. Dar, din spusele lor, metoda i-a cucerit. Deschiderea afacerii nu s-a lăsat fără impedimente, desigur. Cea mai mare problemă a fost accesul la o sursă de apă bună.
Calitatea apei care vine în mod centralizat în comuna noastră este una foarte proastă. Pentru a asigura plantelor o sursă sigură de apă, am instalat un sistem performant de filtrare. Da, este o investiție costisitoare, dar altfel nu este posibil. Serele hidroponice „nu iartă” apa nefiltrată.
Cu respectarea tuturor cerințelor, până în prezent, nu am avut în seră boli sau dăunători. Tot ce aplicăm plantelor este fertilizantul, povestește Grigore Gologan.
Printre primele avantaje ale sistemului hidroponic, menționate de specialiști sunt posibilitatea de a controla cu strictețe condițiile de mediu, cum ar fi echilibrul temperaturii și pH-ului și expunerea maximă a plantei la substanțe nutritive și apă. Se monitorizează continuu procesul de creștere a plantelor datorită unui sistem digital instalat pe telefonul sau calculatorul agricultorului. Este un crteriu absolut indispensabil în cazul sistemului hidropon.
Hidroponica funcționează după un principiu foarte simplu: accesul plantelor la tot de ce au nevoie și când au nevoie. Substanțele nutritive vor fi adaptate personalizat pentru fiecare plantă în parte. Într-o seră hidroponică, avem posibilitatea să controlăm lumina pe care plantele o primesc. Culturile vor avea acces la lumină, în funcție de necesitate: unele mai mult, altele mai puțin. Nivelul PH-ului poate fi monitorizat și ajustat. Într-un mediu personalizat și controlat, creșterea plantelor poate avea un ritm mai accelerat.
Dacă sistemul radicular al plantei este expus direct la apă și hrană, planta nu trebuie să dezvolte rădăcini puternice pentru a le absorbi din sol. Astfel se poate concentra pe dezvoltarea frunzelor, florilor și fructelor și fructifică într-un timp mai scurt, explică Timur Muradov, specialist în construcția fermelor verticale, director comercial SRL Croponix.
Planurile familiei Gologan pentru viitorul apropiat sunt să mărească lista de clienți, să stabilească mai multe parteneriate cu posibilii cumpărători. Dar, în timp, își doresc să mai construiască încă o seră hidroponică pentru a cultiva microplante și alte culturi noi pentru piața din R. Moldova.
Grigore Gologan a apelat la serviciile Croponix pentru construcția serei hidroponice. Compania este unul din partenerii Agrotek Arena și a adus sistemul hidroponic în sera de la UTM, unde au acces studenții, profesorii, dar și fermierii interesați de aceste tehnologii. De asemenea, în cadrul Agrotek Arena, studenții și producătorii agricoli au posibilitatea să testeze cele mai inovatoare tehnologii digitale în agricultură, începând de la drone, sisteme de irigare, stații meteo, senzori sau roboți agricoli.
Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.