Experții Lemken în soluţii pentru prelucrarea solului, în colaborare cu Centrul Leibniz pentru Cercetarea Peisajului Agricol (ZALF) din Müncheberg, landul Brandenburg, au dezvoltat un concept inedit de plug care are proprietăţi de sechestrare a carbonului.
Sistemul funcționează prin aratul în benzi de până la 50 cm adâncime. Cu ajutorul brăzdarelor speciale, solul fertil este adus la suprafață, iar cel bogat în humus și carbon este împins în straturile mai adânci, mai puțin active, scrie Agrarheute.
În plus, acest sistem permite rădăcinilor plantelor să pătrundă mai adânc și să acceseze apă și nutrienți mai ușor, crescându-se randamentul culturilor cu 5% încă din primul an de folosire a utilajului.
Carbonul este descompus doar într-o mică măsură în pământ – cea mai mare parte a acestuia se stochează acolo. La suprafața solului, în schimb, prin amestecarea în subsol, solul este stimulat să formeze humus și astfel să stocheze carbonul.
Potențialul de stocare a CO₂ al plugului CF este imens. Experții de la Centrul Leibniz pentru Cercetarea Peisajului Agricol sau, pe scurt, ZALF, au calculat o capacitate de stocare de 10 până la 30 t carbon/ha pe o perioadă de aproximativ 10 ani.
Proiectul, finanţat de Ministerul federal german al Alimentaţiei şi Agriculturii, urmăreşte să studieze randamentele şi efectele climatice asupra arăturii de adâncime medie. Numit plug pentru cultivarea carbonului (CF), utilajul agricol are capacitatea de a transforma solul într-un adevărat rezervor de CO₂, cu beneficii semnificative pentru mediu și climă.