Motosapa poate fi utilizată pentru activități agricole precum săpat, arat, semănat, pregătit solul înainte de cultivare și combaterea buruienilor. Pentru a alege motosapa potrivită, este necesar să ții cont de nevoile pe care le ai, de tipul de teren pe care îl ai de lucrat, precum și de procesul agricol vizat. În continuare, îți vom oferi câteva recomandări care să te ajute să alegi o motosapă potrivită.
Care este diferența dintre motosapă și motocultor?
Ambele utilaje sunt utilizate pentru întreținerea și lucrarea solului, diferența dintre ele fiind generată de priza de putere.Motosapa este o mașină cu transmisie melcată, cu o lățime a frezelor de maxim 50 cm, pe care se pot atașa diverse accesorii pentru lucrarea și întreținerea solului. Sunt utilaje ușoare, ce dispun de motoare în 4 timpi, cu rol în mărunțirea solurilor ușoare. Se utilizează cu precădere în grădini, solarii și sere.
Motocultorul dispune de priză de putere ce permite atașarea unui număr mare de accesorii cu ajutorul cărora se poate diversifica gama de activități realizată cu ajutorul motouneltei.
Alege motosapa în funcție de adaptabilitate și accesorii
Primul criteriu de care este indicat să ții cont în alegerea motosapei este echipamentul și accesoriile pe care le are. Acestea trebuie să facă motosapa să fie cât mai flexibilă și adaptabilă diverselor activități pe care le desfășori. Astfel, dacă îți dorești o motosapă pe care să o poți utiliza în diverse procese agricole, cum ar fi semănatul și cositul, este recomandat să alegi un model care vine cu o gamă variată de accesorii care permit desfășurarea acestor procese.
De asemenea, poți opta pentru o motosapă care îți permite ajustarea lățimii motosapei, astfel încât să poată fi utilizată și pe suprafețe mai restrânse. Pentru astfel de opțiuni, ai nevoie de o motosapă cu freze detașabile. Există și modele cu discuri protectoare laterale, demontabile. Acestea sunt ideale pentru a fi utilizate între plante, fără a le afecta.
Ține cont de motorul motosapei
Și în ceea ce privește motorul, există numeroase tipuri de motosape. Acestea pot fi acționate de motoare electrice, motoare pe benzină sau pe motorină. Motoarele acționează un set de freze fie prin intermediul unui sistem de transmisie tip melc, fie prin lanț sau curele. În plus, sunt dotate cu una sau mai multe trepte de viteze, care permit reglarea vitezei de avans a motosapei pentru a se plia pe tipul de activitate desfășurată.
Pentru a alege motosapa în funcție de tipul de motor care o acționează, este important să cunoști care sunt caracteristicile principale ale fiecărui tip.
Motor pe benzină:
- Pornire ușoară, zgomot redus în comparație cu motorul pe motorină
- Întreținere simplă și economică
- Preț mai mare în comparație cu un model cu motor pe benzină
- Cost redus pentru motorină în comparație cu prețul pentru benzină
- Durabilitate mai mare în comparație cu motorul pe benzină
- Nu necesită întreținere
- Zgomot redus
- Putere limitată, astfel că motosapa cu motor electric este mai eficientă pentru suprafețe mici
- Depinde de o sursă de energie electrică
Sursa: Plantmaster