NIKITA COJOCARI, DESPRE CUM ESTE SĂ FII STUDENT ȘI SĂ MUNCEȘTI ÎNTR-UN DOMENIU INOVATIV ÎN ACELAȘI TIMP

04 oct 2024
Nikita Cojocari este student în anul 3 la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea Agronomie. A moștenit dragostea pentru agricultură de la tatăl său, dar este pasionat și de inginerie, tehnologii IT. Astfel, și-a ales conștient domeniul în care vrea să activeze, întrucât agronomia îi permite să le combine pe toate.  
 
După absolvirea gimnaziului din Comrat, mi-am continuat studiile la Colegiul tehnic agricol din Svetlîi, unde am obținut diploma de agronom. Apoi, am decis că trebuie să fac studii superioare.
 
Când s-a deschis Agrotek Arena la universitate, a fost mare bucurie pentru mine, dar și pentru colegii mei. Aici, descoperim și testăm în practică cele mai noi tehnologii din domeniul agriculturii. Participăm la sesiunile de instruire. Reprezentanții companiilor vin și fac ateliere practice pentru studenți și profesori, susține Nikita.
 
În primăvara anului 2023, în cadrul Agrotek Arena a fost organizat Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova. Holul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a fost neîncăpător pentru doritorii de a fi la curent cu cele mai performante tehnologii agricole: sisteme ERP, drone, roboți pentru fermele zootehnice, stații meteo, sisteme de protecție pentru livezi, sere hidroponice etc. În cadrul acestui eveniment, Nikita a făcut cunoștință cu Vitalie Sacară, fondatorul companiei DRON Asisstance. S-a arătat interesat de dronele agricole, au făcut schimb de contacte și câteva luni mai târziu, deja era angajat în cadrul acestei companii.
 

 
Mie îmi place tot ce este nou în agricultură, sunt pasionat de tehnologiile digitale, ele reprezintă viitorul. La târg, când dl Vitalie a făcut o demonstrație a unei drone agricole, am fost impresionat de cât de eficiente sunt acestea pentru efectuarea tratamentelor și cât de mult ușurează munca din câmp.
 
Am îndrăznit să mă apropii și să spun că mi-ar plăcea să cunosc mai multe despre utilizarea dronelor în agricultură. M-au invitat să merg cu ei în câmp, iar ulterior au urmat mai multe sesiuni de instruire, lecții practice. Astfel, toată vara am lucrat în cadrul companiei DRON Assistance. Am fost implicat în activitatea de stropire cu dronele pe loturile didactice de la universitate, povestește tânărul.
 
Întrucât Nikita a însușit rapid particularitățile de gestionare a tehnologiilor,în prezent, este în proces de trecere la următoarea etapă: de la simplu operator de drone, la analiza datelor și luarea deciziilor în privința tratamentelor efectuate. A ajuns acolo unde și-a dorit atunci când a ales unde-și va face studiile: să îmbine agronomia și tehnologiile.
 

 
Ne dorim ca Nikita să fie specialistul de care avem atât de mare nevoie: cel ce ne va ajuta să dezvoltăm știința în domeniul dronelor agricole. Această ramură lipsește la noi. Pentru a fi maxim eficienți, avem nevoie de o arhivă a datelor cu referire la eficiența diverselor preparate și tipuri de aplicare, relief, zonă etc. Nikita are potențial și ne propunem să-l susținem ca el să crească ca și specialist, să poată interpreta datele oferite de drone, să poată face analize, recomandări etc. Este un domeniu nou pentru țara noastră cu potențial mare de dezvoltare.
 
De asemenea, suntem siguri că vom mai angaja și alți specialiști în colaborare cu Agrotek Arena. Fermierii cu care lucrăm, la fel au nevoie de ingineri, agronomi -tineri interesați să muncească. Acesta este cel mai bun rezultat al parteneriatului nostru, susține Vitalie Sacară, fondator DRON Assistance.
 
Dacă sunteți interesați de sistemele moderne de pulverizare – drone agricole – le puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena. Agrotek Arena este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Inițiativa este dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
loading ...