LA UTM, PLANTELE SUNT CRESCUTE CU AJUTORUL UNOR DISPOZITIVE DIGITALE

05 jul 2023
Universitatea Tehnică a Moldovei are o seră unde plantele sunt crescute cu ajutorul unor dispozitive digitale. Reprezentanții universității spun că astfel vor să excludă în totalitate implicarea umană în procesele agricole. Unele elemente inovative au fost deja instalate și funcționează cu succes. Proiectul a fost posibil datorită dezvoltării complexului de cercetare „Agro IT Arena”, transmite AGROMEDIA, cu referire la JurnalTV.
 
Am hotărât să inițiem o „Agro IT Arena”, adică o zonă mică unde programatorii pot să dezvolte soluții pentru sectorul agricol. Respectiv, ei pot să vină aici și să experimenteze soluții. Noi avem aici și soluții finale, dar și un laborator în aer liber pentru testarea tehnologiilor digitale pentru agricultură, spune Andrei Bragarenco, lector.
 
Sera este dotată cu un robot agricol și cu panouri solare, ceea ce asigură eficiență energetică și climă inteligentă, cu posibilitate de monitorizare de la distanță. Deși sunt abia la început de cale, reprezentanții universității spun că scopul lor este de a exclude în totalitate implicarea umană în procesul de cultivare și creștere a plantelor.


 
Mecanismele care vor fi implementate aici vor planta, vor avea grijă și să scoată roada. Deci, este un concept de digitalizare. Dacă în industrie este conceptul 4.0, putem să spunem că vorbim și despre agricultură 4.0 sau despre industrializarea agriculturii, explică specialistul.
 
Chiar dacă întreg procesul pare a fi digitalizat, factorul uman este totuși prezent. Tatiana Gropa este cea responsabilă de monitorizarea plantelor. Femeia a mărturisit că ziua ei de muncă începe și se încheie aici, în seră.
 
Avem 18-20 de zile de când a fost pus răsadul. Am ales hibrizi care sunt plantați pe terenurile protejate, pentru a evita anumite „surprize”, cum ar fi bolile, dăunătorii. Am ales plante aclimatizate la noi în Republica Moldova și încercăm să le aclimatizăm și la condițiile noastre digitalizate, povestește Tatiana Gropa, responsabilă de spațiile verzi ale UTM.


 
În curtea universității cresc roșii, castraveți, ardei, salată și multe altele. Plantele necesită irigare, așa că una dintre instalații calculează nivelul de umiditate a solului pentru fiecare plantă.
 
Avem generatorul de umiditate, care transmite informația în calculator și de la distanță putem monitoriza necesitatea de apă a plantelor, menționează Tatiana Gropa.
 
În seră, funcționează și un robot elaborat de o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Acesta poate fi un bun ajutor pentru orice agricultor.

Este un tip de robot artezian, asemănător unei imprimante 3D, care lucrează pe trei axe de coordonate și noi, manipulând motoarele, putem mișca firele robotului pentru a atinge orice colț al acestei arii de lucru.

Sunt instrumente pe care le poate lua singur robotul. Unul din ele este senzorul de sol, el ne poate spune care este temperatura și umiditatea solului. Avem și un tul pentru udare. Este un accesoriu pe care îl folosim pentru dispersarea apei, explică Marius Bejenuță, student la UTM.
 
„Agro IT Arena” a fost instalată în luna mai a anului trecut, în cadrul proiectului „Tehnologiile Viitorului” realizat cu sprijinul USAID și Guvernului Suediei.
 
loading ...