TUDOR STRÎMBANU ȘI MAXIM FOTESCU: Doi tineri motivați să facă agricultură modernă în R. Moldova

17 jun 2024
Astăzi, vă prezentăm istoria a doi tineri de la Științe Agricole, determinați să dezvolte afaceri de succes aici, acasă, în Republica Moldova. Sunt modelul de studenți interesați să „absoarbă” maxim posibil din ce le oferă profesorii la facultate pentru ca ulterior să transforme propriile cunoștințe în oportunități. Au ales să studieze un domeniu în continuă dezvoltare și cu posibilități de a se afirma și a-și construi un viitor prosper în țară. Sunt abia la început de cale, dar motivați să urce culmile succesului.
 
Strîmbanu Tudor este student în anul 2 la UTM, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea horticultură. Nu vine din familie de agricultori, dar este pasionat de acest domeniu și se vede antreprenor, cultivator de legume în satul natal Ochiul Alb, raionul Drochia. Experiența de a studia și a testa tehnologiile moderne din cadrul Agrotek Arena îl motivează și mai mult să muncească pentru a-și realiza visul, susține tânărul. Tudor este un student activ și implicat în tot felul de activități extracurriculare încă din primul an de studiu. Una din reușitele obținute este reprezentarea cu succes a universității, împreună cu echipa, la Agronomiada 2024, desfășurată la Craiova. Drept rezultat, ediția următoare a competiției va avea loc pentru prima dată la Chișinău, fiind găzduită de Universitatea Tehnică a Moldovei.



Toate cunoștințele pe care le acumulez la facultate le pun în practică în grădina de acasă. Fac toate experimentele posibile pentru a înțelege mai bine cum funcționează lucrurile. Activitatea în seră și în plantațiile pomicole pe care le avem aici sunt cele mai interesante. Testăm diferite soiuri, hibrizi, este foarte util pentru noi. Vreau neapărat să menționez și faptul că suntem norocoși să avem cei mai buni profesori. Sunt foarte deschiși cu noi, mereu dispuși să ne ajute și îndrume. Am construit o relație foarte frumoasă, povestește Tudor.
 
Colegul lui Tudor, Fotescu Maxim este exemplul de tânăr care își propune să valorifice munca părinților, să continue tradiția și chiar să dezvolte afacerea de familie. Este și el student în anul 2 la horticultură, originar din satul Lipceni, raionul Rezina.



Avem împreună cu părinții o livadă tradițională de cais. Munca în livadă necesită nu doar mult efort, dar și cunoștințe temeinice în domeniu. Provocările în agricultură sunt mari, nu ne putem baza doar pe pasiune. Posibilitatea de a studia diferite modalități de dezvoltare și tăiere a pomilor și toate lucrările agronomice dintr-o livadă, tehnologiile moderne din domeniu este exact ceea de ce am eu nevoie pentru viitor. Sera hidroponică unde învățăm cultivarea plantelor fără sol este, la fel, foarte interesantă. Testăm metode de cultivare a tomatelor, vinetelor, castraveților, căpșunelor, salatelor etc., povestește Maxim.
 
Împreună cu Piotr Caraman și Serafim Glutnic, istoria cărora o cunoașteți deja, Tudor și Maxim sunt și ei printre studenții implicați activ în toate activitățile desfășurate în cadrul Agrotek Arena. Au participat și ei la instalarea sistemelor de irigare prin picurare, amenajarea bazinului de acumulare a apei, instalarea sistemelor de suport de pe loturile pomicole experimentale. Tinerii sunt zilnic prezenți printre tehnologiile de la Agrotek Arena, care, spun ei, reprezintă viitorul agriculturii moderne.
 
 
Plantațiile pomicole experimentale, precum și tehnologiile moderne despre care au povestit cu atâta pasiune studenții au fost înființate la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM în cadrul Agrotek Arena. Serele moderne au fost construite cu suportul Proiectului Livada Moldovei.
 
În cadrul centrului de inovații Agrotek Arena studenții vor avea posibilitatea să studieze, dar și să pună în practică cele mai inovatoare tehnologii digitale în agricultură, începând de la drone, sisteme de irigare, stații meteo, senzori sau roboți agricoli. În acest sens, au fost semnate 15 acorduri de parteneriat cu diverși producători de tehnologii digitale, care vor oferi asistența tehnică necesară, iar specialiștii vor realiza seminare și vor oferi consultanță.
 
Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 
loading ...