VALERI NICUȘOR: Creștem calitatea producției de cereale și a sfeclei de zahăr cu tehnologii inteligente de monitorizare

13 nov 2024
Agro SZM este una dintre cele mai mari companii agricole din zona de Nord a țării. Cultivă, în principal, sfeclă de zahăr, dar au în câmp și grâu, porumb, soia, floarea-soarelui. Dacă pentru sfecla de zahăr, compania are un contract cu fabrica de zahăr Südzucker Moldova și știe exact că toată producția va fi realizată imediat după recoltare, la prețul stabilit cu mult timp înainte, atunci în cazul cerealelor situația este imprevizibilă. Piața este una instabilă, ușor influențată de o multitudine de factori. Pentru a putea decide momentul realizării recoltelor, producătorul agricol a investit în spații de depozitare, elevatoare moderne dotate cu tehnologii digitale de monitorizare a umidității, temperaturii și alți factori importanți pentru păstrarea calității producției la depozit.

Acum câțiva ani, încredințam monitorizarea calității cerealelor depozitate unor instrumente simple de măsurat cum sunt: termometrele, nanometrele etc. În prezent, le-am înlocuit cu senzori digitali, care oferă date mult mai exacte, iar prin intermediul softurilor, avem toată informația la un click distanță.
 
La fel de important pentru noi este să avem mereu în bună funcționare toate utilajele o perioadă cât mai lungă, întrucât sunt destul de costisitoare. La acest aspect, la fel, am apelat la tehnologiile digitale.



În 2022, am avut o situație foarte neplăcută la uscătoria pentru cereale. Toamna târziu, în perioada când uscam porumbul, a înghețat apa în sistemul de încălzire și acesta s-a spart. Drept urmare, am fost nevoiți să-l schimbăm. Paguba materială a fost destul de semnificativă, utilajul costă între 11 și 14 mii de euro.
 
În urma acestui incident, am luat decizia de a investi într-un soft de monitorizare a temperaturii. Este un instrument inteligent, care transmite alerte în caz de răcire bruscă. Astfel, operatorul știe că avem situație de risc și trebuie să scoată apa din sistem. În cazul în care timp de 3 ore operatorul nu execută această lucrare, apa este scursă în mod automat și înlocuită cu alta fierbinte de la instalația de biogaz. Comod, foarte util și mult mai sigur decât atunci când această operațiune depindea doar de factorul uman și prognoza meteo, susține Valeri Nicușor, Administrator al Agro SZM.



Anual, înainte de a fi depozitate, prin uscătoria companiei trec în jur de 5 mii de tone de porumb, producție proprie. Utilajul funcționează până în luna decembrie, când înghețurile pe timp de noapte sunt frecvente. Astfel, monitorizarea lui este destul de importantă.
 
Agro SZM a ales sistemul SCADA pentru monitorizare, instalat de compania Eneers. SCADA poate fi utilizat atât pentru monitorizarea de la distanță a diferitor echipamente agricole, cât și pentru automatizarea sistemelor de irigare și fertilizare. Acesta asigură o bună eficiență a resurselor, contribuie la gestionarea mai bună a apei și îngrășămintelor, promovând o agricultură sustenabilă.



Prin intermediul senzorilor și al echipamentelor conectate, SCADA colectează date în timp real, oferind fermierilor posibilitatea de a supraveghea utilajele agricole sau procesul de irigare și de a gestiona echipamentele de la distanță îmbunătățind astfel eficiența și productivitatea. SCADA transformă modul în care companiile agricole își desfășoară activitatea, făcând-o mai eficientă, mai sigură și mai sustenabilă.
 
Monitorizarea proceselor tehnologice permite producătorilor și procesatorilor din domeniul agriculturii să optimizeze proceseler prin o mai bună valorificare a materiei prime; sporirea calității produsului final; micșorarea costurilor de producție; prelungirea termenelor de exploatare a utilajelor și mașinilor de producție etc., explică Nicolae Prisăcaru, Director general Eneers.



Dacă sunteți interesați de sistemele cum este SCADA și funcționalitatea acestora, puteți afla mai multe detalii direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena. Agrotek Arena este centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Inițiativa este dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 
loading ...