VIOREL ORLOVSCHI: Ne-am propus să înlocuim toate livezile tradiționale cu plantații moderne

15 jul 2024
Viorel Orlovschi este pomicultor din zona de nord a țării, satul Grimăncăuți, raionul Briceni. Face parte din categoria fermierilor care țin pasul cu tehnologiile și cerințele timpului. Întotdeauna a optat pentru calitate în favoarea cantității și asta i-a adus rezultate frumoase.
 
În anul 2007, având drept exemplu părinții agricultori, a fondat Societatea cu Răspundere Limitată „VIORIX-AGRO”, ajungând să deţină peste 70 de hectare de livezi. Cultiva soiurile tradiționale și exporta producția în țările CSI, așa cum făceau toți antreprenorii din țara noastră în acea perioadă.



Citiți și: CUM ALEGEM CORECT SISTEMELE DE PROTECȚIE PENTRU LIVEZI
 
Zece ani mai târziu, a înțeles că pentru a menține profitabilitatea afacerii trebuie să modernizeze procesele. Astfel, din 2018, anual, înlocuiește câte 10 hectare de livadă tradițională cu livadă modernă, superintensivă. În prezent, are în gestiune 40 de hectare de livadă superintensivă, 15 hectare de livadă intensivă și 20 de hectare de livadă tradițională pe care planifică să o înlocuiască, la fel, cu plantații moderne.
 
În primul rând, am optat pentru material săditor de cea mai bună calitate, pe care l-am importat. Primul sistem de suport pe care l-am instalat în livada noastră a fost cu piloni moldovenești, garnitura și plasa antigrindină era adusă din Italia. Ulterior, am mai adus garnitură de la Luxemburg. Pilonii, în continuare îi alegem pe cei de la noi. Avem cea mai bună uzină din regiune.


 
Încă de la început, pomicultorul a ales să colaboreze cu specialiști calificați, să efectueze proiectarea livezilor, respectând toate recomandările. Astfel, de la primul hectar de livadă superintensivă, pomicultorul lucrează sub îndrumarea lui Eugeniu Gudumac, doctor în agricultură, inginer-proiectant plantații pomicole, partenerul care a adus sistemele de suport pentru livezi și în plantația didactică de la UTM.
 
Inițial, mai exact în 2002 când s-au instalat pentru prima dată sistemele de suport pentru livezi în R. Moldova, acestea erau mai joase, aveau doar funcția de menținere a pomului în poziție verticală. Ulterior, tehnologiile au evoluat și a fost necesară înălțarea pilonilor pentru a fi posibilă amplasarea plasei antigrindină și peliculei antiploaie.
 
Doar cu astfel de tehnologii, în condițiile schimbărilor climatice, agricultorii vor putea obține producții care să corespundă cerințelor pieței. Grindina este o calamitate întâlnită tot mai des, care, în lipsa unui sistem de protecție, compromite recoltele. Chiar în acest an, a adus deja pierderi în multe livezi de măr din țara noastră, explică Eugeniu Gudumac.


 
Livezile „VIORIX-AGRO” se modernizează în pas cu imperativele timpului. Fermierul optează pentru soiuri moderne, cerute de piețele de desfacere: Golden Fuji, Gala, Jeromine, Red etc. În același timp, investițiile companiei sunt orientate și spre eficientizarea muncii și a cheltuielilor.
 
Din 2022, plantăm piloni mai înalți: 4,7 m între rânduri și 5 m marginali. Am înălțat suportul pentru a reuși să efectuăm lucrările în verde într-un timp mai îndelungat, forța de muncă este o problemă în ultimii ani. Pomii cresc și deteriorează plasa dacă nu au suficient spațiu.
 
La primăvară, planificăm să mai plantăm 10 hectare de livadă și vrem să introducem și bambuc la sistemul de suport. Am făcut această alegere pentru soiurile Red, ele dau rod pe axul central încă din primii ani și e nevoie de suport suplimentar. În plus, pomul crește mai drept, mai calitativ.
 
În timp, sistemele s-au perfecționat, noi am luat alte decizii, după mai multe experiențe. De exemplu, am început cu sistem de protecție cu 5 sârme, acum, instalăm 6 sârme, și alte mici modificări.
 
În general, sistemele de suport sunt foarte rezistente, din 2018 și până în prezent sunt la fel de eficiente. Tot ce am făcut din lucrări a fost legatul pomilor, spune Viorel Orlovschi.
 


Deține toată infrastructura de producere: spații de depozitare, frigidere de capacitate mare, linie de sortare, ambalare. În 2021, a obținut certificarea GLOBAL.G.A.P care îi permite să exporte fructele pe piețele din Europa. De asemenea, merele de la Grimăncăuți ajung și pe piețele din Țările Arabe.
 
Sisteme de suport pentru livezi similare cu cele din livezile lui Viorel Orlovschi au fost instalate și în lotul didactic de la UTM, în cadrul proiectului Agrotek Arena. Atât studenții de la Științe Agricole, cât și fermierii interesați pot vedea eficiența acestora și pot beneficia de consultația specialiștilor.
 
Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
 
 
loading ...