“CASA DIN LUNCĂ”, PRIMA PENSIUNE ECOLOGICĂ DIN ȚARĂ. Unde se află și cine vă așteaptă, aflați mai jos

15 jun 2021
La o distanță de mai puțin de 50 km de orașul Chișinău, într-un cadru natural, rupt din poveste, se găsește ”Casa din Luncă”, pensiunea agroturistică a cărei denumiri nu lasă loc de interpretări. Cu o activitate de peste 19 ani, această pensiune este mai mult decât o unitate de cazare, ea reprezintă o pasiune urmată de ardoare și încredere de familia Benzing.

Familia Benzing își are rădăcinile în Germania, dar păstrează și promovează cu drag obiceiurile autentice moldovenești, împărtășind valorile locale, dar și bucuria de a trăi și a activa aici, acasă, în sânul familiei și în ograda casei părintești. “Casa din Luncă” este, probabil, ca o declarație de dragoste față de țară, exprimată adesea de capul familiei prin fraza:

“Străbunelul meu a fost neamț, bunica mea - greacă, dar eu sunt moldovean și îmi iubesc țara”.



La fel simte și Oxana Benzing, fiica proprietarilor, contabilă de profesie. Tânăra care s-a întors în localitatea sa natală cu multe speranțe, dar și cu certitudinea că ospitalitatea și generozitatea de care dă dovadă întreaga familie vor servi drept punct de referință pentru toți oaspeții care le pășesc pragul. Peste cei 5000 de turiști care vin anual la agropensiunea “Casa din Luncă” nu au limită de vârstă și se pot delecta cu o varietate de activități tradiționale, adaptate fiecărui sezon: de la ocupațiile caracteristice sărbătorilor de Crăciun și Paște, până la culesul strugurilor, atelierele culinare și de confecții din pănuși, plimbarea cu barca sau cu căruța în regiunea Orheiului Vechi. Pensiunea oferă locuri de muncă și noi oportunități de dezvoltare pentru oamenii care trăiesc în zona rurală.
“Casa din Luncă” este despre bunătate, legături de familie și continuitatea acestora, dragostea de țară și promovarea valorilor umane.

Vii ca oaspete și pleci ca prieten!

Ideea a prins viață grație unui proiect elaborat de ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova) și este prima pensiune din țară. Casa părintească a fost reparată și pregătită pentru oaspeți. Stăpânul are și un motto pentru afacere: 

“La noi vii ca oaspete și pleci ca prieten!”. În activitatea “citadelei” este implicată întreaga familie și localnicii care au îndrăgit acest loc. În prezent, “Casa din Luncă” dispune de 10 camere, iar în urmă cu patru ani familia Benzing a procurat o casă din mahala, peste trei locuințe de pensiunea de bază. Oxana spune că achiziția poate fi numită un proiect al tinerei generații, “pentru că nu ne-am oprit la ceea ca au făcut părinții noștri, dar ne extindem și ne dezvoltăm. Cazarea pentru 2 persoane, cu 3 mese incluse, variază de la 1500 la 1800 de lei. Am avut oaspeți de pe toate continentele și tot vin și vin, pentru că, noi, moldovenii, suntem ospitalieri și bucatele sunt delicioase.

În ultimii 4 ani, datorită proiectelor europene, familia de antreprenori atestă o evoluție cu pași rapizi. Mai ales că se pot bucura de susținerea financiară din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, ambasada Marii Britanii și Suediei. Din 2007, turismul rural are susținere și din partea AIPA (Agenția pentru plăți și intervenții în agricultură). La investițiile pe care le faci, îți mai dă și statul – ceea ce reprezintă o motivație în plus pentru a face mai mult. De fapt, acest aport a constituit un imbold pentru noi, generația tânără, pentru a ne întoarce la țară și a dezvolta activitatea părinților”, spune Oxana, care susține că este mândră de faptul că nu au ales să plece peste hotare, dar au rămas acasă să gestioneze afacerea pornită de părinți și au șansa să ofere un loc de muncă persoanelor care nu-și permit să desfășoare propria lor activitate.

Deși pentru moment “Casa din Luncă” este pentru familia Benzing o  pasiune, ea speră să dezvolte o afacere de succes.

Menționăm că, potrivit Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului 2020, în Republica Moldova, existau 272 de structuri de primire turistică colectivă cu funcțiuni de cazare, printre care 38 sunt unități de cazare rurale, și anume pensiunile turistice și agroturistice, cu o capacitate de 1 061 locuri. Cei mai mulți turiști vin din România, Ucraina, Austria, Federația Rusă, Germania și Polonia.
 
loading ...